Ex -Yu

Tadić: Ciljevi vlade borba protiv siromaštva i kriminala

Tadić: Ciljevi vlade borba protiv siromaštva i kriminala
Tadić: Ciljevi vlade borba protiv siromaštva i kriminala

BEOGRAD - Predsjednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić rekao je danas da su borba protiv siromaštva, nezaposlenosti, korupcije i kriminala osnovni ciljevi oko kojih bi trebalo da se okupi buduća vlada Srbije, čije vođenje je spreman da preuzme.

"DS će učiniti svaki napor da se formnira većina oko ciljeva buduće vlade. To, međutim, ne znači da i druge stranke ne pokušavaju da formiraju većinu u kojoj neće biti DS, ali mi nikako ne odustajemo od naših ciljeva; to je naša temeljna vrednost", kazao je Tadić na sjednici Glavnog odbora demokrata.

On je istakao da DS neće odustati od strateških ciljeva - modernizacije, reformi i stvaranja društva na koje će građani biti ponosni, te da će u vladu ući samo sa strankama bliske političke orijentacije.

Tadić, koji je poražen na predsjedničkim izborama od kandidata Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića, rekao je da Srbija poslije izbora nije ista zemlja, ali da razultat DS na izborima čini tu stranku nezaobilaznim činiocem u političkim zbivanjima u Srbiji.

"Ako dobijem podršku, spreman sam još snažnije da nastavim pregovore o vladi. Nastaviću razgovore o formiranju vlade sa koalicijom SPS-PUPS-JS i nastaviću razgovore o potencijalnim partnerima. Nemam nameru da razgovaram o većini sa Srpskom naprednom strankom, Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom", rekao je Tadić.

On je naglasio da "ukoliko DS bude u stanju da formira većinu i ima ključnu ulogu u novoj vladi, onda će rezultati izbora biti dobri" i upozorio da ako neka druga politička stranka bude imala ključnu ulogu u vladi, ona neće voditi Srbiju ka EU, nego ka drugoj političkoj orijentaciji.

Tadić je poručio da je moguće da DS fromira vladu samo sa strankama koje su spremne da u toj vladi dijele "i dobro i zlo" i koje nemaju rezervnu politiku.

Lider DS je naglasio da je spreman da preuzme vođenje nove vlade i rizike, pod uslovom da vlada nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i siromaštva i pod uslovom da DS "svom svojom snagom" stane iza njega.

"DS će biti samo u vladi koja će nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala i produbiti borbu protiv korupcije", istakao je Tadić i dodao da se poslije izbora prepliću interesi različitih kartela, kriminalnih i ekonomskih grupa i da su neki nelegitimni, a neki legitimni.

On je dodao da je DS platio veliku cijenu na izborima i da će biti vremena za analiziranje izbornih rezultata, odgovornosti, uključujući i konsekvence i promjene u stranci, ali je naglasio da su ciljevi DS ostali nepromijenjeni i poslije izbora, ukazujući da bi DS iz rezultata izbora trebalo da izvuče pouku šta treba mijenjati, a šta zadržati.

"Nismo prekinuli ekonomske, bezbednosne i političke procese za koje smo preuzeli odgovornost. To znači da ćemo i u budućnosti preuzimati odgovornost, isključivo u skladu sa interesima građana Srbije i u skladu sa principima, programom i ideologijom Demokratske stranke", poručio je lider demokrata.

On je naveo da DS poštuje izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije, i da od njega očekuje da izloži plan o ekonomskoj budućnosti i svoj plan o Kosovu.

"Nadam se da možemo da postignemo konsenzus o Kosovu, a uvek kao alternativa postoji moj plan u četiri tačke", istakao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije