Ex -Yu

Tajani ne želi da se izvini zbog izjave o Dalmaciji i Istri

Tajani ne želi da se izvini zbog izjave o Dalmaciji i Istri
Foto: Ilustracija | Tajani ne želi da se izvini zbog izjave o Dalmaciji i Istri

ZAGREB - Predstavnik kabineta predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija izjavio je danas da je njegova izjava da su Istra i Dalmacija italijanski, nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje.

"On nikada nije rekao da su Istra i Dalmacija dio Italije. Bilo bi ludo to tvrditi. Istra i Dalmacija su Hrvatska", rečeno je sajtu "Index" u Tajanijevom kabinetu.

Tajani je u nedjelju prisustvovao ceremoniji povodom Dana sjećanja u okolini Trsta i održao govor tokom kojeg je uzviknuo "Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija!", što je izazvalo brojne reakcije u Hrvatskoj i Sloveniji.

Iz Tajanijevog kabineta poručili su da je on govorio u istorijskom kontekstu.

"To je prepoznavanje istorije i važno je da svi znaju istoriju kako ne bismo stare greške ponavljali u budućnosti. Nije korektno reći da je Tajani ikoga optuživao ili pravio podjele, on je komemorirao žrtve italijanske strane, ali i sve žrtve tog nesretnog perioda", rečeno je u kabinetu uz komentar da su svjesni da su Istra i dalmacija sada dio Hrvatske i da je Tajani govorio o "onom vremenu".

"Komemorirali smo to vrijeme u kojem se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Italijani izbjegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani nije govorio o sadašnjosti, pa on je glasao da Hrvatska ude u EU", rečeno je u kabinetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije