Ex -Yu

Tajni dokumenti CIA: U Bijelom Polju kod Mostara tokom rata se proizvodilo hemijsko oružje

Tajni dokumenti CIA: U Bijelom Polju kod Mostara  tokom rata se proizvodilo hemijsko oružje
Tajni dokumenti CIA: U Bijelom Polju kod Mostara tokom rata se proizvodilo hemijsko oružje

ZAGREB - U toku rata na području bivše Jugoslavije odvijala se prava drama kada je riječ o hemijskom oružju, a to je postalo poznato tek nedavno, kada je CIA objavila da je jedan njihov agent u tom periodu ušao u trag hemijskom oružju koje je napravila bivša Jugoslovenska narodna armija (JNA), prenosi Jutarnji list.

Priča počinje u januaru 1993. godine kada je vojni ataše iz američke ambasade u Zagrebu poslao zabrinjavajuću depešu o postrojenju u Bijlom Polju u kojem je JNA proizvodila hemijsko oružje.

"Znali smo da je bivša Jugoslavija imala odbrambeni program hemijskog oružja ali nismo imali potvrdu proizvodnje ofanzivnog agensa", ističe operativac CIA.

Nije bilo jasno gdje je to Bijelo Polje, jer ih je u BiH najmanje pet, a onda je operativac, češljajući staru arhivu pronašao "VIjesnik" iz 1991. godine u kojem je bila informacija o tvornici u Bijom Polju nadomak Mostara.

Uz pomoć tehnike koju je posjedovao, satelitskih snimaka, drugih izvora, potvrda je bila tu.

Tako je 19. februara 1993. godine to postrojenje stavljeno na popis mogućih proizvođača bojnih otrova.

Tajni agent se mora na terenu uvjeriti u postojanje ovog postrojenja pa su on i još jedan stručnjak 4. aprila otišli u Zagreb u Ministarstvo odbrane, te u razgovoru sa tri stručnjaka, na lošem engleskom, uspjeli da dobiju precizan uvid u aktivnosti bivše Jugoslavije kada je riječ o proizvodnji hemijskog oružja.

Konačno je bilo potvrđeno da su ovi stručnjaci i naučnici radili ne samo na proizvodnji otrova sarina i drugih, nego i na proizvodnji granata, ručnih i topovskih, koje su bile punjene otrovima. A onda je Amerikancima, na njihovo čuđenje, ponuđeno da posjete tvornicu u Bijelom Polju.

Avionom su odletjeli do splita, a zatim automobilom do Mostara. Vojna lokacija je bila ruinirana, ali su ipak našli značajnu dokumentaciju koja im je dala novi uvid u aktivnosti bivše JNA. Jedan od bivših zaposlenika im je rakao da su još u januaru 1992. godine "dobili par slobodnih dana" i da se nakon toga više nikada nisu vratili na posao, a JNA je "počistila" lokaciju.

Agent CIA zaključuje da je opasnost koja je postojala, gotovo potpuno nestala nakon što je tadašnja Jugoslavija  2000. godine potpisala i ratifikovala Konvenciju o hemijskom nauružanju. Te da je tada navedena i lokacija proizvodnje, a i detalji o opremi iz Mostara, ali da su podaci bili dosta neprecizni.

Prema dostupnim informacijama iz hrvatskih izvora o ovom tajnom pogonu za proizvodnju bojnih otrova u Potocima kod Mostara (Bijelo Polje) bilo je 120 zaposlnih, od čega 10 inžinjera i 10 tehničara.

Prema dostupnim informacijama u Srbiju su iz Mostara dovezene sirovine za sarin i S-isperit. Navodno je bilo riječi o 40 tona metilfosfonidilikatorida od čega je moguće napraviti 30 tona sarina, te tri tone sumpormonohlorida i 4 tone S-iperita.

(NN/Jutarnji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije