Ex -Yu

Taksisti besplatno voze porodilje

Taksisti besplatno voze porodilje
Taksisti besplatno voze porodilje

NOVI SAD - Novosadsko taksi udruženje “Crveni taksi” tokom Nedjelje dojenja, od 1. do 8. avgusta, voziće besplatno majke i njihovu novorođenčad u novosadsku Dječiju bolnicu na Gatrijev test, kojim se bolesti kod beba otkriju u najranijoj fazi.

"Izabrali smo Nedelju dojenja da porodilje podsetimo na značaj njihove uloge, čime želimo da ukažemo posebno poštovanje prema majčinstvu, ali i prema dojenju kao najprirodnijem načinu uspostavljanja bliskosti između majke i deteta, koje utiče na pravilan rast i razvoj novorođenčadi“, rekao je novinarima direktor “Crvenog taksija" Mile Grandić.

“Crveni taksi" cijele godine besplatno vozi porodilje i bebe iz novosadskog porodilišta kući, u okviru akcije "Za majke i bebe".

Gatrijev test je specijalni pregled beba od šest do 14 dana starosti, kojim se u ranoj fazi otkrivaju eventualni poremećaji u centralnom nervnom sistemu, kao i hipotireoza, smanjen rad štitene žljijezde.

Smisao Gatrijevog testa je da se bolesti kod beba otkriju u najranijoj fazi, kako bi liječenje započelo prije pojave kliničkih simptoma. U tom slučaju djeca nemaju nikakve zdravstvene posljedice i žive potpuno normalno. Testiranje je bezbolno.

Foto: ilustracija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije