Ex -Yu

Težak položaj Srba u Crnoj Gori

Težak položaj Srba u Crnoj Gori
Težak položaj Srba u Crnoj Gori

PODGORICA - Predsjednik Političkog savjeta Nove srpske demokratije Budimir Aleksić izjavio je da je teško naći narod u Evropi čija se prava tako brutalno gaze kao što je to slučaj sa Srbima u Crnoj Gori.

On je istakao da su Srbi i dalje diskriminisani prilikom konkurisanja i zapošljavanja u javnom sektoru, čime im je osporeno jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na rad.

"Građani Crne Gore čiji je maternji jezik srpski i dalje su ustavno obespravljeni, jer njihov jezik nije službeni, uprkos činjenici da njime govori i piše najveći broj ljudi. Uz to, jedina smo zemlja u Evropi u kojoj jezik dominantne većine nije službeni", rekao je Aleksić za podgorički "Dan".

On ističe da je ustavno-pravni, kulturno-prosvjetni i socijalno-ekonomski položaj srpskog naroda u Crnoj Gori izuzetno težak.

"Srbi su ekonomski podjarmljeni, a kultura im je podvrgnuta državnoj represiji", smatra Aleksić. 

On podsjeća da u crnogorskim organima državne uprave, odnosno na rukovodećim mjestima u prsvjeti, zdravstvu, sudstvu i policiji, Srba gotovo da nema. 

"Ne postoji nijedan direktor Srbin u osnovnim i srednjim školama, vrtićima, domovima zdravlja i bolnicama. Nema ih ni među zaposlenima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore u inostranstvu", kaže Aleksić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije