Ex -Yu

Titov "daglas" sletio u Tivat

Titov "daglas" sletio u Tivat
Foto: N.N. | Titov "daglas" sletio u Tivat

PODGORICA - Šest decenija star "daglas DC-6B", kojim je Josip Broz Tito letio 55 puta, sletio je danas na tivatski aerodrom.

Avion je vlasništvo "Red bula", odnosno kluba starih aviona nazvanog "Leteći bikovi", pišu podgoričke "Vijesti", navodeći da je u pitanju "jedan od najspektakularnijih aviona na svijetu".

Radio Tivat je na svom portalu objavio da je jedini "DC- 6" koji trenutno krstari planetom sletio na tivatski aerodrom iz Beca i da je to bio njegov prvi zvanični dolazak u Crnu Goru.

U Tivat je doveo tridesetak VIP putnika, među kojima su i članovi porodica zaposlenih koje je "Red bul" nagradio ovim izletom. Avion će u Tivtu ostati do sutra kada je planiran njegov povratak za Beč.

Ovaj avion je proizveden 1958. godine i bio je modernizovan za prijem specijalnih putnika, a Josip Broz Tito je u njemu za deset godina letio 55 puta, odnosno 158 sati leta.

Jugoslavija je 1958. godine kupila dva aviona DC-6B. Jedan je ustupljen Jugoslovenskom aerotransportu, dok je drugi korišćen za letove predsjednika države i članova vlade. Tito je prvi put njim letio krajem 1959. godine, kada je išao u posjetu Indiji.

Za VIP transport je korišćen do 1969. godine, kada je nabavljena "karavela".

Vlasti nekadašnje SFRJ su "daglas" 1975. godine prodale Zambiji za potrebe tadašnjeg predsjednika Keneta Kaunde, a vlasnik "Red bula" Ditrih Matešic kupio ga je 2004. godine i u potpunosti restaurirao.

U avion su ugrađeni novi motori i moderna elektronika i navigacioni uređaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije