Ex -Yu

Todorić se sa Đinđićem dogovarao o kupovini Frikoma

Todorić se sa Đinđićem dogovarao o kupovini Frikoma
Foto: N.N. | Todorić se sa Đinđićem dogovarao o kupovini Frikoma
N.N.

LONDON - Osnivač "Agrokora" Ivica Todorić je izjavio da je sa nekadašnjim premijerom Srbije Zoranom Đinđićem dogovarao kupovinu "Frikoma" i da je u Srbiju prije kupovine "Merkatora" uložio 400 miliona evra.

Todorić je intervju za N1 dao u Londonu, gdje će sud 20. aprila donijeti odluku o zahtjevu za njegovo izručenje Hrvatskoj zbog zloupotreba u privrednom poslovanju.

“Kada sam se kandidovao za kupovinu prve industrije u Srbiji došao sam kod nadležnog ministra i on se nasmijao i rekao mi: ‘Jeste vi ludi, pa kako bih ja vama, Hrvatu, ovde omogućio da ovde investirate u ovakvim okolnostima’, kazao je Todorić.

On je rekao da ga je "nakon četiri mjeseca pozvao neki ministar iz Srbije".

“Veli mi da sam bio kod njega i da sam htio da investiram i pita me da li bih došao na razgovor sa premijerom Đinđićem. Rekao sam da bih, dobio sam termin. Dođem kod gospodina Đinđića, bio je i taj ministar, 45 minuta smo razgovarali. Rekao sam da sam se kandidovao za kupovinu dionica ‘Frikoma’ i rekao sam premijeru da razumijem da to njima nije politički jednostavno i pitao ga dozvoljava li mi da dam ponudu, pa ako ne bude dobra ja neću nijednu riječ da kažem. On se okrenuo prema ministru i rekao mu: ‘Ako Todorić da najbolju ponudu, upakuj mu to i ima da kupi’”, naveo je Todorić.

On je dodao da je "trebalo u takvim uslovima stvarati regionalnu industriju". Todorić je pričao i tome kako se "posvetio hrani prije pet, šest godina".

“Ne znam sad tačno, ali nisam završio ritejl (prodajni lanci). Onda sam se borio u vezi sa tim vražijim ‘Merkatorom’, napravio sam grešku. U Hrvatskoj sam napravio odličan ritejl ‘Konzum’ i u njemu napravio ogroman novac, onda sam krenuo u Bosni i u Srbiji. U Srbiji sam potrošio negdje 400 miliona evra, u Sloveniji 200 miliona evra”, rekao je Todorić.

“Mučio sam se, nisu mi rezultati bili dobri. Ili je trebalo to da prodam ili to sve objedinim. Krenuo sam na ‘Merkator’ i to je bilo dosta realno, ali ja sam se mučio tri godine da bih ga dobio. Morate shvatiti da je ‘Agrokor’ potrošio ogroman novac da kupimo ‘Merkator’, borio sam se s njim u Srbiji, u Hrvatskoj, u Bosni, rušio sam mu promet, cijene, borio sam se. Pravio je druge gluposti, da bi bio jači od mene kupovao je u Bosni prodavnice, pa u Srbiji. To je bila borba na smrt, praštali su milioni”, kazao je on.

Todorić je iznio tvrdnju da je "na kraju uspio i napravio čudo sa tim uspjehom".

Tuđman

Na pitanje o druženju sa predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom i o tome "da li je politika bila presudna da "Agrokor" ovako naraste", Ivica Todorić je odgovorio:

“Kako? Šta su oni meni? Ja sam platio oko 200 miliona maraka sve dionice koje smo kupovali u to prvo vrijeme. Šteta je da sam jedan evro platio. Trebalo je sve da dam u investicije. Ja sam ovako napravio ogromnu industriju, zamislite da to nisam davao koliku bi vrijednost napravio. Oni su meni prodali dvije firme, ne Tuđman, on je ništa”, naveo je Todorić.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije