Ex -Yu

Trajković: Kosovo ne može u Unesko bez glasova Srba

Trajković: Kosovo ne može u Unesko bez glasova Srba
Trajković: Kosovo ne može u Unesko bez glasova Srba

BEOGRAD - Članstvo Kosova u Unesku nije moguće bez podrške Srba na Kosovu i Metohiji u parlamentu samoproglašenog Kosova, izjavila je nekadašnji poslanik u skupštini Kosova Rada Trajković.

Trajkovićeva je navela da to nije moguće ni prema prema Ustavu samoproglašenog Kosova i pravnim obavezama koje je Priština preuzela iz plana Martija Ahtisarija.

"Iako članovi 17 i 18 Ustava predviđaju usvajanje međunarodnih ugovora i učlanjenje u međunarodnim organizacijama, član 81 izričito kaže da se zakoni koji se odnose na zaštitu kulturne baštine, obrazovanje i jezike smatraju od vitalnog značaja i da je za usvajanje takvih akata potrebna većina glasova poslanika iz redova manjinskih grupa pored većine glasova albanskih poslanika", rekla je Trajkovićeva.

Ona je podsjetila i da je Aneksom pet Ahtisarijevog plana predviđeno da vlasti iz Prištine moraju da se konsultuju sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u vezi sa bilo kakvim aktivnostima koje bi promovisale srpsko pravoslavno nasljeđe u turističke, naučne, obrazovne ili druge javne svrhe.

"To znači da vlasti u Prištini ne mogu samostalno, bez konsultacije sa SPC, da preduzimaju bilo kakve poteze koji se odnose na srpsko versko i istorijsko nasleđe, poput članstva u Unesku. Jasno je da članstvom u Unesku Kosovo namerava da dobije afirmaciju svoje samoproglašene državnosti", navela je Trajkovićeva.

Ona je ocijenila da članstvo u Unesku Kosovo ne može da postigne legalnim putem čak ni prema svom Ustavu bez glasova srpskih poslanika u kosovskom parlamentu, niti bi mogli na zakonit način da preduzimaju bilo šta u vezi sa srpskim nasljeđem u Unesku bez konsultacije sa SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije