Ex -Yu

Traže prekid kampanje homoseksualizma u Crnoj Gori

Traže prekid kampanje homoseksualizma u Crnoj Gori
Traže prekid kampanje homoseksualizma u Crnoj Gori

CETINJE - Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je crnogorsku Skupštinu, Vladu, ostale državne institucije i pojedince da djeluju kako bi se prekinula "agresivna propaganda homoseksualizma i bilo koje vrste prostitucije".

Iz Mitropolije je saopšteno da se najoštrije protive svakoj afirmaciji istopolnih veza, poručujući da crkva ne može i neće mijenjati svoj stav o tom pitanju, kao i da ga neće ignorisati.

"Najoštrije se protivimo svakoj afirmaciji tog grijeha i pozivamo Skupštinu, Vladu, sve državne institucije i sve pojedince u njima da učine sve što je do njih da prestane agresivna propaganda homoseksualizma u Crnoj Gori, kao i prostitucije bilo koje vrste", ističu iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Oni su pozvali i sve hrišćane u Crnoj Gori da slobodno izraze svoj identitet i uvijek stanu u zaštitu svoje vjere i morala.

"O istopolnom bludu je već mnogo rečeno i stav Crkve o tom grijehu je potpuno jasan. On je uslovljen dubokim jevanđelskim istinama i učenjima hrišćanske antropologije, a ne jednoumnim konzervativizmom i zaostalošću", navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije ističu da je takav blud negacija najvećeg ljudskog dara - dara rađanja. "Svjesnim ulaskom u djelo istopolnog - protivprirodnog bluda, kao svakim bludom, čovjek se prepušta najnižim nagonima svoje pale prirode i uskraćuje sebe mogućnosti duhovnog uzrastanja", dodaje se u saopštenju.

Mitropolija osuđuje i abortus, jer čedomorstvo pogađa one najbezazlenije i najnemoćnije, nerođenu djecu, uskraćenu osnovnog ljudskog prava - prava na život.

"Poznata su nam sva opravdanja za te postupke, kao što nam je vrlo dobro poznato da je čedomorstvo, kao i svako drugo ubistvo, najgore rješenje za egzistencijalne, bračne, emocionalne i druge probleme majke ili oca nerođenog djeteta", poručili su iz Mitropolije, dodajući da je abortus često uzrok psihofizičkih problema žena.

Iz Mitropolije su ukazali i na položaj Srpske pravoslavne crkve u državi, o kom ih je, kako su naveli, upoznao protojerej Velibor Džomić.

"Izražavamo zabrinutost za budućnost Crne Gore ukoliko državni organi ne obezbijede pravoslavnoj Crkvi sva prava koja trenutno imaju sve tradicionalne Crkve i vjerske zajednice, osim najbrojnije", navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije su, kako se navodi, u ime svih vjernika, tražili da se poštuje kanonsko ustrojstvo pravoslavne crkve, "baš onako kako se poštuje kod drugih, da nadležni Crkvu iskreno uključe u donošenje novog Zakona o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica".

Oni su tražili i da se poštuju imovinska prava Crkve, da se pokrene ozbiljan dijalog o uvođenju vjerske nastave u prosvjetni sistem, kao i da se osigura ravnopravno učestvovanje predstavnika Crkve i u drugim pitanjima od javnog značaja.

"Ono što tražimo već postoji u mnogim državama, pa i u članicama EU, kojoj teži naša državna administracija", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije