Ex -Yu

Tri četvrtine Slovenaca smatra da treba tužiti Hrvatsku

Tri četvrtine Slovenaca smatra da treba tužiti Hrvatsku
Foto: N.N. | Tri četvrtine Slovenaca smatra da treba tužiti Hrvatsku

LJUBLJANA - Tri četvrtine anketiranih Slovenaca smatra da Hrvatsku treba tužiti sudu EU ako ne sprovede arbitražnu odluku o granici, a više od 80 odsto vjeruje da Hrvatima treba uvesti blokadu, ako "ne počnu da poštuju međunarodno pravo".

U internet anketi ljubljanskog lista "Delo" većina ispitanika nema povjerenja u Hrvatsku ili je doživljava kao "problematičnu državu".

Većina je saglasna sa najavama slovenačkog premijera Mire Cerara i ministra spoljnih poslova Karla Erjaveca da će Slovenija tužiti Hrvatsku sudu EU, ako Zagreb i dalje bude "ignorisao" presudu prema kojoj je većina Piranskog zaliva pripala Slovencima.

Za takvu opciju zalaže se 75 odsto ispitanika, sa tim nije saglasno devet odsto, dok ostali nisu sigurni kako bi trebalo postupiti.

Anketa pokazuje da 54 odsto ispitanika doživljava Hrvatsku kao državu kojoj se ne može vjerovati, dok 24 odsto smatra da je to "problematična zemlja".

Veliku podršku Vladi Sovenije anketirani su pokazali i po pitanju eventualnog blokiranja Hrvatske u šengenskom prostoru.

Za blokadu kao oblik pritiska na Hrvatsku izjasnilo se 83 odsto od 520 ispitanika u anketi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije