Ex -Yu

Tusk: Proširenje EU treba da ostane prioritet uprkos zamoru

Tusk: Proširenje EU treba da ostane prioritet uprkos zamoru
Tusk: Proširenje EU treba da ostane prioritet uprkos zamoru

ZAGREB - Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas u Zagrebu da proširenje Evropske unije treba da ostane prioritet.

 “Saglasili smo se da proširenje, uprkos trenutno preovladavajućem osjećaju neke vrste zasićenja, treba da ostane snažan prioritet za EU", rekao je Tusk poslije sastanka s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar- Kitarović.

Tusk je pozdravio izjavu hrvatske predsjednice da Hrvatska želi članstvo svih država jugoistočne Evrope u EU i NATO i da će im Zagreb pomagati na tom putu, ali da sve zemlje moraju da ispune kriterijuma za ulazak.

Što se tiče arbitraže o granici sa Slovenijom, hrvatska predsednica je rekla da je Tuska izvjestila o stavu Hrvatske da je arbitražni postupak nepovratno "kontaminiran".

"Mi želimo da rješimo pitanje granice i učinićemo sve da ostanemo pozitivni primer saradnje država koje imaju otvoreno pitanje, ali da to otvoreno pitanje ne postane definicija njihovih međusobnih odnosa", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da očekuje da EU ostane neutralna prema tom sporu Hrvatske i Slovenije, jer je to bilateralno pitanje tih država.

Donald Tusk je rekao da EU ohrabruje te dvije zemlje da nađu konsenzus i dodao da "svaki postupak moraju da prihvate obe strane".

Jedna od tema susreta bila je i izbjeglička kriza, a hrvatska predsjednica je poručila da Hrvatska mora da bude spremna na sve opcije i da se može očekivati da veći broj izbjeglica krene prema Hrvatskoj.

“Pomoći Srbiji i Makedoniji koje zbrinjavaju veliki broj izbjeglica”

"Moramo iskazati solidarnost, a moramo isto tako u ovoj situaciji kada je riječ o EU, iznaći način i kako više da pomognemo Srbiji i Makedoniji koje u ovom trenutku zbrinjavaju, barem privremeno, veliki broj izbjeglica", naglasila je Grabar-Kitarović.

One je ocjenila da je problem izbjeglica goruće i složeno pitanje, i da je važno raditi na uklanjanju "korjenskih uzroka" – siromaštva i rata, zbog kojih migranti dolaze u Evropu.

Predsjednik Evropskog savjeta je dodao da je prioritet EU da spriječi smrt migranata dok pokušavaju da dođu u Evropu i ukazao da nema opravdanja za neprijateljske i rasisitičke reakcije na migrante.

Posjeta Donalda Tuska je prva zvanična posjeta predsjednika Evropskog saveta Hrvatskoj od njenog stupanja u EU 2013. godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije