Ex -Yu

Tužilaštvo traži određivanje istražnog pritvora Glavašu

Tužilaštvo traži određivanje istražnog pritvora Glavašu
Tužilaštvo traži određivanje istražnog pritvora Glavašu

ZAGREB - Zagrebačko županijsko državno tužilaštvo zatražilo je od suda da odredi istražni pritvor Branimiru Glavašu jer je na snazi presuda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu dužu od pet godina.

Tužilaštvo od zagrebačkog Županijskog suda traži da se Glavašu istražni pritvor odredi i zbog opasnosti od bjegstva, saopšteno je na internet stranici Državnog tužilaštva, gdje se ne navodi identitet okrivljenog.

Zahtjev za određivanjem istražnog pritvora uslijedio je nakon što je nedavno vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda povuklo potjernicu za Glavašem i odbilo prijedlog da mu se ukine istražni pritvor, uz pojašnjenje da je rješenje kojim je "pritvoren" po sili zakona prestalo postojati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.

Potjernicu za Glavašem zagrebački sud raspisao je 16. januara, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu na osam godina, na osnovu koje je služio kaznu u BiH zbog ratnog zločina u Osijeku 1991. godine u slučajevima "Selotejp" i "Garaža".

Nakon ukidanja pravosnažne presude, na snazi je nepravosnažna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora.

Prema Zakonu o kaznenom postupku, istražni pritvor se određuje na osnovu presude kojom je izrečena kazna zatvora od pet ili više godina.

Hrvatski mediji navode da za sada nije poznato kada će zagrebački Županijski sud odlučivati o zahtjevu tužilaštva, a Glavašev advokat Dražen Matijević očekuje da bi se to moglo dogoditi početkom iduće sedmice.

Matijević smatra da se Glavašu ne može odrediti istražni pritvor jer je vrijeme koje je do sada proveo u istražnom pritvoru i zatvoru duže od pet godina, dok istražni pritvor s produženjima u njegovom slučaju može trajati najduže četiri godine.

On je ocijenio "pravnim apsurdom" stav Državnog tužilaštva prema kojem se okrivljenom istražni pritvor uračunava u zatvorsku kaznu, ali se izdržana zatvorska kazna ne uračunava u istražni pritvor.

Glavaš je preko svoje porodice i stranke HDSSB najavio da će, najvjerovatnije, u nedjelju, 1. februara doći u Osijek, gdje mu prijatelji priređuju svečani doček, navode hrvatski mediji.

Ukoliko Županijski sud odredi Glavašu istražni pritvor, mora mu biti dostavljeno rješenje i onda mora biti uhapšen, a kao krajnja mjera u slučaju nedostupnosti slijedi raspisivanje potjernice.

Glavašev advokat ne vjeruje da će sud donijeti takvu odluku. "Bitno je to da je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu protiv Glavaša jer su mu bila povrijeđena ljudska prava zagarantovana Ustavom", kaže Matijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije