Ex -Yu

U Briselu bez razgovora o priznanju Kosova i povlačenju potjernica

U Briselu bez razgovora o priznanju Kosova i povlačenju potjernica
U Briselu bez razgovora o priznanju Kosova i povlačenju potjernica

INĐIJA - Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da tema večerašnjeg dijaloga Beograda i Prištine u Briselu svakako neće biti priznanje nezavisnosti Kosova ili povlačenje srpskih potjernica, kao što najavljuju prištinski zvaničnici.

Vučić je naveo da na to može samo da se nasmije i da to znači da Priština očigledno uopšte ne želi razgovor.

"Jasno je njima /Prištini/ da nikakva tema neće biti priznanje Kosova, niti povlačenje poternica, jer o tome se ne razgovara. O ratnim zločinima i ratnim zločincima se ne razgovara", rekao je Vučić novinarima u Inđiji.

Ako Priština neće da razgovara, kaže Vučić, bolje da to kažu, nego da izmišljaju neke teme za koje znaju da je o njima nemoguće razgovarati.

Vučić nagalašava da ima ozbiljnih tema kao što je upotreba oružja /na sjeveru Kosova/.

"Ja ne govorim šta ćemo mi njima da kažemo, zato što sam ozbiljan čovek i što želim da razgovaramo o ozbiljnim temama. Ali, oni imaju neke svoje unutrašnje probleme, pa moraju da pokažu mišiće. Nema ništa od tog posla, slobodno to zaboravite", poručio je Vučić.

On kaže da časni ljudi ne govore o čemu će razgovarati sa nekim, jer to znači da nekoga uslovljavaju.

"Čuo sam da neki /iz Prištine kažu/ - mi ćemo večeras da kažemo Srbima. A obično mi nikad ništa ne kažu. Sve to što pričaju u svojoj javnosti, kada god sam u Briselu, nikada mi ništa ne kažu", ističe Vučić.

On je poručio da Srbija samo traži pravdu, kao što traži pravdu i za tuđe žrtve i hapsi one koji su činili zločine.

"Isto to tražimo i za sve druge, ni manje, ni više. I to ćemo nastaviti da radimo. Koristićemo sve mogućnosti, pravne procedure da bi se zadovoljila pravda", naveo je Vučić.

On je upitao po kom principu goniti bilo koga za sitnu korupciju ako se dozvoli da se izvršavaju ratni zločini. Vučić je dodao da o svemu tome treba da se izjasni međunarodna zajednica, ali da do sada nije bio srećan njihovom reakcijom.

Kada je riječ o izručenju jednog od lidera terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja iz Francuske i eventualnih recipročnih mjera Srbije u slučaju neizručenja, Vučić je naveo da će biti provjerene sve pravne konsekvence, šta Srbija ima na raspolaganju.

Vučić je rekao da to nije samo pitanje nacionalnih i državnih interesa Srbije, nego pitanje elementarne ljudskosti i pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije