Ex -Yu

U Crnoj Gori 55 partija

U Crnoj Gori 55 partija
U Crnoj Gori 55 partija

PODGORICA - U Crnoj Gori registrovano je 55 partija, od kojih su 43 aktivne, a najavljeno je i formiranje nekoliko novih političkih subjekata.

U Crnoj Gori su tokom prethodne godine registrovane tri nove političke partije, a početkom ove godine jedna Pokret za Pljevlja, podaci su iz Registra političkih partija koji su saopšteni iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Najave formiranja nekoliko novih političkih subjekata, među kojima je dio članstva Socijalističke narodne partije /SNP/ koji će nastaviti djelovanje uz Aleksu Bečića, kao i novoosnovani Građanski pokret, ukazuju na trend daljeg uvećanja broja političkih partija, prenose crnogorski mediji. 

Poslanik Demokratske partije socijalista /DPS/ Predrag Sekulić smatra da veliki broj političkih partija ne može donijeti poseban kvalitet.

"Nažalost, svjedoci smo da su posljednjih godina naše kolege iz opozicije taj broj uvećale. Razloge najbolje znaju oni između sebe, mislim da se najviše radi o nekim ličnim razmiricama", ocijenio je Sekulić, komentarišući "cjepkanje" postojećih partija.

Prema njegovim riječima, to je dio problema koji Crna Gora ima zato što se pažnja više posvećuje ljudima na čelu partija, nego političkim programima.

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Milutin Đukanović smatra da osnivanje političkih partija nije problem, kao i da se one mogu takmičiti na izborima kada zadovolje uslove propisane zakonom.

"U Zakonu o izboru odbornika i poslanika postoji limit kojim je određeno da svaka partija za učešće na izborima mora da skupi 4.000 potpisa pred opštinskom izbornom komisijom", objasnio je Đukanović, dodajući da ko god skupi taj broj treba da se takmiči na izborima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije