Ex -Yu

U Hrvatskoj i najtrezveniji žele da "potegnu" rakiju

U Hrvatskoj i najtrezveniji žele da "potegnu" rakiju
U Hrvatskoj i najtrezveniji žele da "potegnu" rakiju

ZAGREB - Britanski BBC u analizi teškog privrednog stanja u Hrvatskoj, nešto više od godinu dana nakon ulaska u Evropsku uniju, piše da se čini neizbježnim da će država u 2015. ući sa šest godina neprekinutom recesijom.

Slikovito opisuje slavlje ulaska Hrvatske u Uniju uz vatromet i "Odu radosti", ali i napominje kako dobro raspoloženje nije dugo trajalo.

"Država je zapela u, čini se, beskrajnoj recesiji koja će i najtrezvenijeg Hrvata staviti u iskušenje da potegne čašicu rakije", navodi britanska medijska kuća i dodaje da će biti težak zadatak izlazak iz recesije.

Tokom prošlih mjeseci analitičari su pisali o mogućnosti da Evropska unija i Međunarodni monetarni fond ponude najmlađoj članici EU program pomoći.

"To će zavisiti od dubokih rezova u javnoj potrošnji i podsticanju preduzetništva", objašnjeno je u tekstu BBC-ja čiji autor smatra da će do dubokih rezova teško doći u godini prije parlamentarnih izbora, prenosi "Večernji list".

Viši direktor za inovacije u vladinoj agenciji HAMAG-BICRO, Ivo Friganović, podsjetio je da su još u procesu pripreme dokumenata koji će državi omogućiti korišćenje strukturalnih fondova od Evropske komisije i da se tu govori o oko "milijardu evra godišnje".

"To će otvoriti mnogo snažnije finansiranje za razvoj proizvoda u malim i srednjim preduzećima u Hrvatskoj", smatra Friganović.

Stanovnici u Hrvatskoj, dodaje BBC u analizi, nisu imali prevelika očekivanja od ulaska u EU zbog dugog pristupnog procesa, a finansijska kriza koja je poharala Evropu samo je najoptimističnije ostavila u uvjerenju da će članstvo biti lijek za sve hrvatske ekonomske probleme.

Pomoćnik ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvoje Marušić pokušao je, ipak, da odbrani hrvatski ulazak u EU činjenicom da se izvoz u države članice u prvoj godini povećao za 15 posto.

"Napokon smo postali dio zajedničkog tržišta sa svim slobodama", poručio je Marušić i dodao da mu poslodavci govore da su vrlo optimistični i da već osjećaju korist, poput lakšeg poslovanja od onog prije ulaska u EU.

Marušić priznaje da se država nije dovoljno pripremila da bi bila ekonomski konkurentna na zajedničkom tržištu i kako teško pronalaze ravnotežu između budžetske discipline i štednje s jedne strane i rasta s druge.

"U prošlosti smo imali prilično neodgovorne ekonomske politike. No, evropski semestar vrlo je dobar instrument za disciplinovanje", zaključak je Marušića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije