Ex -Yu

U Hrvatskoj i regionu dvije Facebook grupe pedofila

U Hrvatskoj i regionu dvije Facebook grupe pedofila
Foto: Tanjug | U Hrvatskoj i regionu dve Fejs grupe pedofila

ZAGREB - Na Facebooku već neko vreme, javno i bez cenzure, aktivne su dvije grupe namijenjene korisnicima iz Hrvatske i regiona koje pozivaju na incest i promovišu pedofiliju, prenosi portal Indeks.hr.

Novinarka tog portala je sa lažnim profilom i samo "jednim klikom" stekla članstvo u tim grupama, od kojih jedna broji 1800 članova, dok druga ima oko dvadesetak članova.

Kako prenosi "Index.hr", na samo dva klika djeca koja koriste društvene mreže mogu naići na sadržaj koji promoviše pedofiliju i incest, kao i, kako navodi taj portal, ostale gnusne oblike seksualnog ponašanja.

Povodom sticanja članstva u tim grupama novinarka portala rekla je da administratori stranice nisu ni provjerali njen profil, niti pokazivali nepovjerenje.

Ona je objasnila da je iste sekunde po primanju u članstvo uslijedio šokantan i nastran slikovni materijal i tekstualni sadržaj kojim su se, kako je navela, članovi obraćali jedni drugima.

Prema informacijama portala "Index.hr", znatan dio članova grupa služi se svojim pravim profilom, a grupe su pune djevojčica koje, kako ističe portal, otvoreno traže sponzore. Inženjer za informatičku sigurnost Dalibor Vlaho izjavio je da Facebook slabije provjerava zatvorene grupe.

On je povodom sadržaja u grupama u kojim je novinarka "Index.hr" portala lažnim profilom stekla članstvo naveo da Facebook ima na hiljade inženjera koji se bave sprečavanjem objaljivanja takvih sadržaja, ali da postoji problem u konkretnom slučaju, jer je riječ o zatvorenoj grupi.

"Problem je postoji zato što se radi o zatvorenoj grupi, da se ovakav sadržaj objavljuje javno, sigurno je da bi ga Facebook maknuo", rekao je Vlaho.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije