Ex -Yu

U Hrvatskoj opet tenzije zbog Srba, ovaj put zbog ojkanja

U Hrvatskoj opet tenzije zbog Srba, ovaj put zbog ojkanja
Foto: portal53.hr | U Hrvatskoj opet tenzije zbog Srba , ovaj put zbog ojkanja

ZAGREB -- Zbog tenzija povodom održavanja ovogodišnjeg Festivala ojkanja u Petrinji, dva beogradska kulturna društva otkazala dolazak u Petrinju.

Inače, ta tradicionalna manifestacija održava se 25. avgusta, a predsjednica petrinjskog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, organizatora Festivala, kaže da je bilo pokušaja ometanja i prethodna dva festivala, 2015. i 2016.

Nakon što su neki članovi Koordinacije braniteljskih udruženja u Petrinji javno poručili da ojkanje nije tradicija tog grada i da manifestacija više neće biti održavana u tom gradu “dok su oni živi”, dva kulturna društva iz Beograda otkazala su nastup.

Tu je informaciju za riječki Novi list potvrdila Marija Vilus, predsednica petrinjskog pododbora Prosvjete.

Vilus je kazala da će Festival ipak biti održan, a napade smatra političkom prezentacijom i skupljanjem političkih poena ponajprije Koordinacije, iza koje, kaže, stoji “istih 14 do 17 ljudi”.

Predstavnici tzv. petrinjskih branitelja su ranije na konferenciji za novinare rekli da “ojkanje nije tradicija u tom gradu”, te da “ojkaju oni koji su pucali po nama”.

Vera Jurčević, predsjednica Kluba žena tog udruženja je rekla da “festivala neće biti dok je nas živih”. Predložili su da se, umjesto u Hrvatskom domu u Petrinji, festival održi na drugom mjestu, u obližnjem Jabukovcu ili Blinju.

Inače, Festival finansijski podržava Savjet za nacionalne manjine s 20.000 kuna, a pokrovitelj je Grad Petrinja.

Podsjetimo, takođe zbog pobune hrvatskih branitelja otkazan je koncert beogradskog benda Bajaga i instruktori u Karlovcu, a tenzije su se digle i zbog njegovog nastupa u Varaždinu. Međutim, tamošnji gradonačelnik je saopštio da Varaždin nije Karlovac i da će Bajaginog koncerta biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije