Ex -Yu

U Kostolcu situacija teška, sistem stabilan

U Kostolcu situacija teška, sistem stabilan
U Kostolcu situacija teška, sistem stabilan

KOSTOLAC - Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danasda je zbog obilnih padavina situacija u termoelektrani Kostolac izuzetno teška, ali da je energetski sistem stabilan.

Antić je gostujući na RTS-u rekao da će struje biti dovoljno za zimu, ali da građani moraju da štede i pozvao sve koji se griju na struju da pripreme alternativno grejanje.

On je rekao da je u Kostulcu u posljednjih desetak dana palo 250 litara kiše po metru kvadratnom, a da je godišnji prosjek padavina u ovom kraju 600 litara vode po metru kvadratnom.

To pokazuje, kako kaže, koliko je teško bilo preduzeti bilo šta da do ovakvih posljedica ne dođe i dodao da se u kopu Drvno trenutno nalazi oko 500.000 kubika vode i da je za isušivanje kopa potrebno 10 do 15 dana ukoliko bi se vrijeme stabilizuje.

"Prema poslednjim informacijama koje imam Blok A2, koji je juče iz tehničkih razloga isključen, upaljen je i biće stabilizovan. Borimo se da održimo Blok B2", rekao je Antić.

Ministar energetike kaže da je veliko ohrabrenje u ovim nesrećama što u termoelektranama rade stručni ljudi i pohvalio sve zaposlene koji se, kako kaže, bore se da sačuvaju sistem i da niko ne pita kada je kraj smjene.

On je dodao da je u toku tender za ispumpavanje vodu iz kopa Tamnava u Kolubari i da se nada da će do zime i iz tog kopa početi eksploatacija uglja, ali da su spremni i na najgori scenario.

"Imamo razrađena tri scenarija. Prvi je da obezbedimo domaći ugalj, drugi je da uvozimo ugalj i treći je da nabavimo nedostajuću struju. Za sva tri scenarija bićemo spremni", rekao je Antić.

Srbija, kako kaže, ima najnižu cijenu električne energije u Evropi i dodao da se prave različite kalkulacije i priprema paket mera koji će imati za cilj da podstaknu ljude da štede, da ih stimuliše da plaćaju struju, a da će se voditi računa o ugroženim kategorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije