Ex -Yu

U Libiji zarobljeno 17 Hrvata

U Libiji zarobljeno 17 Hrvata
U Libiji zarobljeno 17 Hrvata

TRIPOLI - Libijski pobunjenici objavili su kako su zarobili na stotine stranih državljana. Tu vijest prenijelo je Međunarodno vijeće Crvenog krsta. Prema pisanju portala Swissinfo među zarobljenicima je i 17 Hrvata. Osoblje Crvenog krsta prošli ih je sedmice posjetilo.

Portparl te organizacije nije želio kazati u kakvim uslovima borave zarobljenici.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Hrvatse kažu kako nemaju podataka da su u Libiji uhapšeni hrvatski državljani. Kažu kako će kontaktirati libijsku diplomatsku misiju u Zagrebu kako bi sve razjasnilo jesu li to državljani Hrvatske, jer je moguće da uhapšeni ljudi jesu Hrvati, ali  s državljanstvom neke druge zemlje. Inače, većina hrvatskih državljana iz Libije je evakuisana u februaru i martu.

Ni sedam dana nakon pada Tripolija u pobunjeničke ruke još se ne zna gdje je Moamer Gadafi. Njegova supruga, dvoje sinova i kćer prebjegli su u Alžir. Libijski ustanici zbog toga su kritikovali susjede koji su prihvatili porodicu bivšeg libijskog vladara. Nacionalno prelazno vijeće u Libiji traži od Alžira da im isporuče Gadafijevce kako bi im mogli suditi. U ponedjeljak su pobunjenici objavili kako je Gadafijev sin Kamis teško ranjen u raketiranju kod Tripolija te da je kasnije preminuo u bolnici. Do sada nezavisni izvori nisu potvrdili te tvrdnje. Kamis kojem je bilo 28 godina, komandovao je brigadom koja je glasila za jednu od najučinkovitijih među snagama odanim Gadafijevom režimu.

Pobunjeničke snage na terenu sporo napreduju prema Sirtu, posljednjem uporištu Gadafija. Mnogi su uvjereni da se bivši libijski vođa skriva 100 kilometara jugoistočno od Tripolija zajedno sa svoja dva sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije