Ex -Yu

U Mađarsku ušlo više od 100.000 migranata

U Mađarsku ušlo više od 100.000 migranata
U Mađarsku ušlo više od 100.000 migranata

HORGOŠ - U Mađarsku je do danas stiglo 100.959 ilegalnih migranata od početka godine, a njih 100.208 je ušlo preko srpsko-mađarske granice, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je u obraćanju na otvaranju starog graničnog prelaza Horgoš rekao da u ovom momentu više migranata u Evropu stiže preko Zapadnog Balkana, nego preko Sredozemnog mora.

"Do danas je u ovoj godini u Mađarsku stiglo 100.959 ilegalnih migranata, a od toga njih 100.208 preko srpsko-mađarske granice. U ovoj godini je u Mađarsku stiglo najviše migranata od svih zemalja Evropske unije", rekao je Sijarto.

On je najavio da će zvanična Budimpešta pokušati da u oktobru organizuje konferenciju ministara inostranih i unutrašnjih poslova zemalja EU, Zapadnog Balkana i Turske kako bi "napokon našli zajedničko rešenje tog problema".

"Sve dok do toga ne dođe, Mađarska treba da odbrani samu sebe. Treba da odbrani granice Evropske unije i da sarađuje sa zapadno-balkanskim državama kako bi se i one odbranile", rekao je Sijarto.

On je napomenuo da svaka država EU treba da se pridržava Dablinskog sporazuma kada je reč o imigrantima i ponovio da ograda koja se podiže na granici nije uperena protiv Srbije.

Sijarto smatra da i "Srbija pati zbog velikog pritiska migranata", to nazvao "modernom seobom" i istakao značaj dalje saradnje dve države na sprečavanju migracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije