Ex -Yu

U Podgorici novi protest zbog ukidanja naknada za majke troje i više djece

U Podgorici novi protest zbog ukidanja naknada za majke troje i više djece
Foto: Anadolija | U Podgorici novi protest zbog ukidanja naknada za majke troje i više djece

PODGORICA - Bivše korisnice naknada za majke troje i više djece u Crnoj Gori, ponovo su danas izašle na ulice, protestujući zbog ukinutih naknada od prije 15 mjeseci. Sa današnjeg protesta je poručeno da majke neće odustati, da će predati i žalbe Sudu za ljudska prava u Strazburu, a najavile su i proteste u drugim crnogorskim gradovima.

Današnje okupljanje, bivše korisnice su započele protesnom šetnjom do zgrade Predsjedništva, gdje su u pismenom obraćanju predsjedniku Milu Đukanoviću poručile da su na ulici već 19 mjeseci.

Okupljene su podsjetile i da je bivša ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, prilikom donošenja zakona o naknadama, majkama govorila da stečeno pravo majkama niko ne može oduzeti, kao i da u slučaju da ne bude dovoljno novca, da će Vlada obezbijediti sredstva.

Rosanda Peković, iz Koordinacionog odbora majki, kazala je da im je sada najbitnija pravna pomoć.

"Dobili smo nova rješenja, ali su nejasna. Vlada Crne Gore treba da podnese ostavke. Ovo nema nigdje na svijetu. Protesti će biti i u drugim gradovima“, kazala je Peković i ponovila da će nakon što iscrpe sve pravne mehanizme u Crnoj Gori, pisati žalbe Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Naknade za majke troje i više djece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. godine. Iznos naknada iznosio je 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina. Odlukom Vlade, naknade su 1. januara 2017. umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura, nakon čega su u junu iste godine ukinute. Oko 21.000 žena bile su korisnice ovih naknada.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije