Ex -Yu

U Prištini povrijeđeno 19 policajaca i dva civila

U Prištini povrijeđeno 19 policajaca i dva civila
U Prištini povrijeđeno 19 policajaca i dva civila

PRIŠTINA - U sukobu policije i demonstranata tokom današnjih protesta u Prištini povrijeđeno je 19 policajaca i dvoje civila koji su sjedeli u okolnim lokalima, potvrdio je portparol Kosovske policije Baki Kelani za Anadolu Agency (AA).

Povrede su nastale od kamenica koje su bacali demonstranti. Kelani je izjavio i da je 22 nasilnih demonstranata uhapšeno.

Policija Kosova je bila primorana da interveniše i da rastera nasilne demonstrante, koji su više od pola sata gađali kamenicama zgradu Vlade.

Specijalne jedinice policije su bacale suzavac i vremenom rasterivale demonstrante s Trga Skenderbeg, gdje je održan protest, ka Hotelu Grand na kraju glavne ulice. 

Prema podacima policije, na protestu je učestvovalo blizu sedam hiljada demonstranata.

Do eskalacije situacije je došlo pred kraj protesta kada je veća grupa demonstranata počela da gađa kamenicama u pravcu zgrade Vlade.

Prilikom dolaska demonstranata napadnuta je ekipa kanala RTK2, koji emituje program na srpskom jeziku. Kamerman i novinarka su gađani letvama i kamenjem, ali nisu povrijeđeni.

Predhodno je sa protesta upućen ultimatum premijeru Isi Mustafi da smijeni ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića i da se zakon o Trepči prosledi Skupštini.

Lider “Samoopredeljenja”  Albin Kurti je dao rok do ponedeljka u 16 sati ili će u suprotnom protest biti u utorak u 12 sati nastavljen sve do ostavke premijera Mustafe.

Protest su organizovali opozicioni pokret “Samoopredeljenje” i udruženje “Poziv majki”, a podržali su i ga i opoziciona Alijansa za budućnost Kosova i više nevladinih organizacija i udruženja.

 Lider "Samopredeljenja", Albin Kurti je kazao sa govornice da kada narod izađe na ulice, Vlada treba da ide kući. Kurti je naglasio da Kosovo vode banditi koji se bogate, dok je narod sve siromašniji.

Ministar Jablanović je na Badnjin dan nazvao divljacima učesnike protesta u Đakovici, koji su sprečili Srbe da uđu u tamošnju crkvu. Ta izjava je pokrenula talas nezadovoljstvo među albanskim stanovništvom i protesti su održani u mnogim gradovima Kosova. Iako se ministar Jablanović, u međuvremenu, javno izvinio, to nije bilo dovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije