Ex -Yu

U Prištini više pompe nego euforije

U Prištini više pompe nego euforije
Foto: Tanjug | U Prištini više pompe nego euforije

PRIŠTINA - U Prištini je danas obilježena 11-ta godišnjica takozvane državnosti, na ulicama Prištine su se gotovo u istom obimu mogle vidjeti albanske i kosovske zastave, ali su ove godine za razliku od nekih ranijih sličnih prilika američke gotovo izostale.

Kosovske zastave su bile postavljene duž šetališta od Trga Majke Tereze do Trga Ibrahima Rugove kojim su prodefilovale Kosovske snage bezbjednosti, a koje već u Prištini nazivaju kosovskom vojskom.

Defile pripadnika KBS pratili su građani, albanski premijer Edi Rama, šef makedonskog parlamenta Taljat Dzaferi, pripadnici prištinskih institucija, poslanici i članovi diplomatskog kora.

Transformaciju KBS-a u vojsku, koja bi po ocjeni stručnjaka mogla da potraje deceniju, Priština, kako je i sam kosovski predsjednik Hašim Tači rekao na obraćanju tokom ceremonije, Priština smatra svojim najvećim uspjehom.

Ignorisala se činjenica da je Priština danas u lošijoj poziciji nego ranije.

Na ulicama Prištine, javlja Tanjugov izvještač, malo pompe, ali nije bilo pretjerane euforije što se može pripisati iznevjerenim očekivanjima kojima se Albanci nadaju već 11 godina, a među njima je prijem u sve međunarodne institucije, vizna liberalizacija, bolji ekonomski položaj.

Na šetalištu su se mogle kupiti kape UČK, zastave Albanije, Kosova i SAD, baloni u bojama tih zastava, a iz okolnih kafića se uoči zvanične šetnje KBS i obraćanja Hašima Tacija čula tradicionalna muzika.

Skup je obezbjeđivala kosovska policija.

Van glavnog šetališta život se odvijao normalno bez ikakvih naznaka da se danas obilježava za njih najveći "praznik".

Novinar portala "Gračanicaonline.info" Ivan Miljković rekao je Tanjugu da je ove godine euforija u Prištini manja nego ranijih godina.

Cilj prištinskih vlasti je, kaže, bio da proslava bude jedna predstava za narod kao i ranijih godina, ali se, dodaje, oseća da su čelnici u Prištini shvatili da prijetnje Zapada zbog taksi nisu nimalo bezazlene i da nisu baš u toj mjeri dobili "zeleno svjetlo" za formiranje vojske Kosova.

"Ranijih godina bila je fešta pa je pored vojnika bila i vojna mehanizacija kojom raspolažu, sada smo videli vojnike i nekakav paraglajding", dodao je Miljković.

S druge strane, nije očekivao da na bini budu strane diplomate, te se čini da su, kako kaže, srpske vlasti u pravu po pitanju mlakih osuda iz zemalja Kvinte kada je riječ o taksama i nastavku dijaloga.

Primijetio je i da se ove godine na glavnom jarbolu na ulazu u Prištinu umjesto kosovske vijorila albanska zastava.

Obilježavanje je, inače, počelo svečanim podizanjem zastave u dvorištu vlade, a juče je, simbolično, uz policijsku pratnju upućena Deklaracija o takozvanoj nezavisnosti u sedam centara sa ciljem da se građani "uvjere" u takozvanu nezavisnost.

Priština je za ovu proslavu izdvojila pola miliona evra.

Kosovski lideri su održali svečane sjednice vlade i skupštine, obišli i memorijalni kompleks posvećen prvom kosovskom predsjedniku Ibrahimu Rugovi, a potom i mjesto stradanja Adema Jašarija u Prekazu.

Lider Alijanse za budućnost Kosova i kosovski premijer Ramuš Haradinaj večeras će prirediti svečani koktel za goste.

Inače, uoči obilježavanja 11.godišnjice, parlamentu je upućen Prijedlog platforme o nastavku dijaloga sa Beogradom, koji predviđa priznanje nezavisnosti, kao i osnivanje suda za zločine koje su navodno počinili Srbi.

Takav dokument u Beogradu je ocijenjen kao platforma protiv dijaloga, a i dosadašnji dogovor na koji se Priština u Briselu obavezala, osnivanje Zajednice srpskih opština, nije ispunila.

U posljednje vrijeme je čak 13 zemalja povuklo priznanje Kosova, dok je samo jedna nova država priznala nezavisnost koju su Albanci jednostrano proglasili 2008.godine.

Dijalog sa Beogradom je obustavljen. Haradinaj je na svečanoj sjednici vlade rekao da "uprkos izazovima Kosovo nema luksuz za korak nazad", ali nije naveo ni koji je korak naprijed.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije