Ex -Yu

U Saboru deklaracija o Šešelju možda do kraja nedjelje

U Saboru deklaracija o Šešelju možda do kraja nedjelje
U Saboru deklaracija o Šešelju možda do kraja nedjelje

ZAGREB - U deklaraciji o Vojislavu Šešelju, o kojoj se danas usaglašavaju poslanički klubovi u hrvatskom Saboru, osuđuje se odluka Haškog tribunala o njegovom puštanju iz zatvora i traži da taj sud opozove odluku.

U prijedlogu deklaracije se podsjeća na obavezu Srbije, kao kandidata za EU, da jasno osudi i projekat Velike Srbije, i mržnje, kao i pokušaj da se mijenjaju granice, kazao je Gordan Jandroković, poslanik HDZ, krajnje desne hrvatske stranke.

Pošto su danas počele konsultacije o deklaraciji o Šeselju, koju namjerava da usvoji hrvatski Sabor, Jandroković je novinarima kazao da među klubovima "postoji visok stepen saglasnosti" i da je Sabor "na korak do njenog donošenja, moguće već ove nedjelje".

Osuda onog šta se događa nakon Šešeljevog puštanja iz pritvora u fokusu je deklaracije, rekla je novinarima i nezavisna poslanica, bivša HDZ premijerka Jadranka Kosor, koja je inicirala donošenje tog dokumenta, prenosi Hina.

I Kosor kaže da svi učesnici konsultacija smatraju da odluku o puštanju na slobodu treba preispitati i upozoriti da i Srbija mora poštovati demokratske standarde i vladavinu prava kao i drugi.

Taj bi dokument, posebno ako ga Sabor donese jednoglasno, bio dobro uporište hrvatskom predstavniku u Ujedinjenim nacijama u raspravi o radu Haškog tribunala, rekla je Kosorova.

Hrvatski parlament namjerava da, ako stigne, donese deklaraciju do četvrtka, kada Evropski parlament, na zahtjev hrvatskih evroparlamentaraca, raspravlja o rezoluciji o postupanju Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu u slučaju Šešelj.

Osim deklaracije, hrvatski Sabor namjerava i da podrži donošenje rezolucije u Evropskom parlamentu o lideru Srpske radikalne stranke.

Šefovi poslaničkih klubova u Evropskom parlamentu usvojili su u četvrtak prijedlog da se u dnevni red uvrsti hitna rezolucija o Vojislavu Šešelju. To je predložio Klub Evropske narodne stranke, na inicijativu potpredsjednika spoljnopolitičkog odbora Andreja Plenkovića, i uz podršku svih hrvatskih poslanika u Briselu.

Prijedlog rezolucije u EP nosi naziv "Srbija: Slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja".

Cilj takve rezolucije bio bi, kako je saopšteno, osuda ponašanja i ratnohuškačke retorike Šešelja nakon odluke Haškog tribunala o njegovom privremenom puštanju na slobodu. Kako se očekuje, na plenarnoj sjednici u Strazburu, 27. novembra, biće održana rasprava, a nakon toga i glasanje.

Poslanički klubovi u Hrvatskoj na prošlonedjeljnoj sjednici saglasili su se da Sabor i svojom deklaracijom treba da osudi istupe Šešelja, odnosno, kako su naveli, "njegove sramotne i huškačke istupe".

Proteklih dana je i hrvatski državni vrh osudio puštanje Šešelja iz Haga zbog, kako su obrazložili, ratnohuškačke retorike, i tražili da bude vraćen u pritvor, a hrvatski predsjednik Ivo Josipović traži da se o njemu raspravlja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u decembru, u okviru rasprave o radu Haškog suda.

Neposredan povod za saborsku raspravu o Šešelju bio je hrvatski praznik, Dan sjećanja na žrtve Vukovara, kada je on čestitao "srpskim četnicima oslobođenje Vukovara".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije