Ex -Yu

U Splitu oskrnavljena spomen-ploča Tuđmanu

 U Splitu oskrnavljena spomen-ploča Tuđmanu
U Splitu oskrnavljena spomen-ploča Tuđmanu

SPLIT - Nepoznati počinilac je oskrnavio u Splitu spomen-ploču Franji Tuđmanu, napisavši preko nje "trg žrtava", piše u krivičnoj prijavi koju je tim povodom splitski HDZ podnio opštinskom tužilaštvu.

Spomen-ploču prvom predsjedniku Republike Hrvatske i, kako navode, "ratnom vrhovnom komadantu hrvatske pobedničke vojske, dr Franji Tuđmanu", u centru Splita na početku Rive, na kojoj piše da je to Trg Franje Tuđmana, nepoznati počinilac je u noći između subote i nedjelje prekrio natpisom "Trg žrtava". 

Splitski HDZ navodi da je tim činom ugroženo ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, a  Hrvatska izvrgnuta ruglu i grubom omalovažavanju, prenosi  agencija Hina.

U saopštenju predsjednik Odbora za branitelje splitskog HDZ, Mirko

Ramljak, ističe da se krivičnom prijavom želi, takođe, da upozori da su "prije nešto više od mjesec dana na podli, kukavički način u mraku,

napadnuta i druga spomen-obilježja onima koji su dali najviše za obranu Hrvatske".

On podsjeća da je prvo crvenom bojom poliven spomenik poginulima pripadnicima IX. jedinice Hrvatskih oružanih snaga, zatim je potpaljena vatra kod spomenika IV. gardijske brigade, a sada je oskrnavljen i natpis na Trgu dr Franje Tuđmana, utemeljivača

nezavisne i slobodne Republike Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije