Ex -Yu

U Srbiji manje plate i penzije od 1. novembra

U Srbiji manje plate i penzije od 1. novembra
U Srbiji manje plate i penzije od 1. novembra

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će smanjenje plata i penzija biti privremeno i djelimično i da će stupiti na snagu 1. novembra, uticaće na plate i penzije koje se isplaćuju u decembru.

Istovremeno, dodao je, smanjenjem plata i penzija ukida solidarni porez koji je do sada bio na snazi.

Vujović je naglasio da će penzije i plate u javnom sektoru biti vraćene čim se uspostavi realni nivo dohodaka koji može da se obezbedi na duži rok.

"Privremeno i delimično smanjivanje usmereno je na obezbeđivanje dovoljne uštede na rashodima. Mi u najvećoj mogućoj meri uvažavamo princip solidarnosti i socijalne pravde kao ustavno načelo", rekao je Ministar finansija.

On je naglasio da će većina penzionera, 61 odsto, biti izuzeta od svakog smanjenja a takođe one čije su plate i penzije manje od 25.000 dinara ove mjere neće pogoditi.

"Ostali penzioneri i zaposleni u javnom sektoru će imati smanjenja prema odredbama zakona koji će biti u parlamentu u petak", rekao je Vuović.

Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko osam odsto.

Smanjenje plata, pojasnio je, biće 10 odsto i linearno, s tim što će plate od 25.000 do 27.800 biti smanjene od 0 do 10 odsto, a one preko 27.800 biće smanjene 10 odsto.

Penzije od oko 100.000 dinara i veće, biće smanjene više, ali i ti ljudi, kako kaže, moraju da pomognu Srbiji u reformama.

On je rekao da 1,03 miliona penzionera ima penzije do 25.000, a oko pola miliona njih prima od 25.000 do 40.000.

To znači, kako je rekao, da će čak 87,5 odsto svih penzionera biti malo ili nimalo pogođeni rebalansom.

Smanjenje plata ljekarima i prosvjetarima neminovno

Vujović je rekao da ako doktori, sudije i prosvetni radnici budu isključeni iz mjera štednje onda neće imati gdje da se uštedi.

"Lično mislim da je svako smanjenje plata i penzija, koje su u poređenju sa potrošačkom korpom relativno skromne i male, bolno i ekonomski i politički i lično. Ali, ako nikome ne smanjimo gde ćemo da uštedimo", upitao je Vujović.

On je dodao da su plate i penzije četiri puta povećavane u toku krize, kao i da dok su svi u svetu smanjivali plate i penzije u Srbiji su one povećavane na osnovu političkih obećanja.

"Nasledili smo tu situaciju i sada to moramo da svedemo u realne okvire", rekao je ministar finansija.

Ministar je precizirao da su od 2009-2012. godine penzije vanredno povećane za 169 milijardi dinara, bez realnog osnova, dok je deficit između troškova za penzije i doprinosa koji se daju u PIO fondu stalno rastao i on se isporučivan budžetu na finansiranje.

"To je jedan od izvora povećanja deficita sada. Mi smo došli do toga da taj deficit možemo samo da finansiramo zaduživanjem. Zbog ozbiljnosti molimo sve da podnesu jednokratnu žrtvu da bi se vratili na održiv put", naglasio je Vujović.

On je dodao i da je održiv put onaj gdje Srbija nema deficit veći od dva do dva i po posto i gdje učcešsće u BDP stagnira ili pada.

"Ovo povećanje sa 35 na 75 odsto BDP je neodrživo i dešava se i kroz budžet i kroz javna preduzeća", rekao je on i ponovio da je povećanje plata i penzija u vrijeme krize bilo nešto za šta se znalo da nije održivo.

Upitan da li će se Srbija zaduživati preko evroobveznica ove godine, Vujović je rekao da je to u planu.

Prema njegovim rečima, još nije dogovoreno da li će to biti u novembru ili u decembru, ali je sigurno, kako kaže, da to nije novac koji je Srbiji potreban za ovu godinu, već za 2015. godinu.

Vujović je rekao da je Srbija obezbijeđena za ovu godinu ali će za sljedeću biti potrebno više od pet milijardi evra.

Planirano je, kako kaže, da se tri milijarde obezbijede na domaćem, a dvije na stranom tržištu.

Ministar je rekao da su strani investitori podržali Srbiju i Vujović očekuje više interesa stranih investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije