Ex -Yu

U Srbiji podmićuju ljekare, policajce, službenike, medicinske sestre...

U Srbiji podmićuju ljekare, policajce, službenike, medicinske sestre...
U Srbiji podmićuju ljekare, policajce, službenike, medicinske sestre...

BEOGRAD - U Srbiji je 8,1 odsto stanovnika imalo iskustva sa nekim oblikom korupcije, izjavio je danas direktor Republičkog zavoda za statiku Dragan Vukmirović.

Predstavljajući prve rezultate ankete koja je sprovedena na uzorku od 3.000 domaćinstava na teritoriji Srbije od 24. juna do 12. jula 2010, on je rekao da su građani u 54,8 odsto slučajeva mito davali ljekarima, potom policiji (38,5 odsto), medicinskim sestrama (25,7 odsto), službenicima katastra (15,5 odsto), a prije posljednjih republičkih i opštinskih izbora od 6,8 odsto građana je tražen glas za neku političku stranku u zamjenu za uslugu, novac, ili poklon.

Vukmirović je rekao da je ispitivanje urađeno na uzorku građana starosti od 18 do 64 godine i, po njihovom mišljenju, najznačajniji problem sa kojim se društvo danas suočava je nezaposlenost (32 odsto), siromaštvo i nizak standard (26,4 odsto), korupcija (17,1 odsto), rad Vlade Srbije (13,5 odsto), kriminal i nedovoljna bezbjednost (5,5 odsto).

Prema rezultatima te ankete, 56,1 odsto građana je samo nudilo novac, poklon ili protivuslugu državnom službeniku i to najčešće sa ciljem ubrzavanja procedure (33,8 odsto), završetka procedure (18,2 odsto) i dobijanja boljeg tretmana (18,1 odsto), naveo je Vukmirović i napomenuo da je u 52,2 odsto sučaja kao mito najčešće davan novac, a u 33,6 odsto data je hrana.

U periodu od 12 mjeseci za koji je i rađena ta anketa, prosječna vrijednost mita datog u novcu iznosila je 15.330 dinara, a u skoro polovini slučajeva prosječan iznos mita u novcu bio je 5.000 dinara.

Predstavnik Kancelarije EU u Srbiji Adriano Martins upozorio je da je borba protiv korupcije jedan od važnih preduslova koje Srbija mora da ispuni u procesu približavanja EU i dobijanja kandidature za članstvo, istakavši da su i druge evropske zemlje u tom procesu morale da prođu isti put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije