Ex -Yu

U Srbiji registrovano 120.000 migranata

U Srbiji registrovano 120.000 migranata
U Srbiji registrovano 120.000 migranata

LUKSEMBURG - Prvi podpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Luksemburgu da je u Srbiji zabilježen ilegalan prelaz 120.000 ljudi, da je namjeru za traženje azila u našoj zemlji izrazilo 108.000, kao i da je zvanično to učinilo svega 500 njih.

Dačić je nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova EU rekao novinarima da je te najnovije podatke predočio kolegama iz evropskih zemalja, kao i da oni pokazuju da migranti ne žele da ostanu u Srbiji.

On je rekao da su neke zemlje najavile dalju radikalizaciju mjera koje se preduzimaju po pitanju migratorne krize, kao što je Mađarska, ali i da se u Makedoniji razmišlja šta treba činiti ukoliko dođe do pojačanja talasa krize.

"Nije se čulo ništa novo kada je riječ o onome što preduzima EU, osim da će u narednim nedeljama odnosno u narednom mesecu biti održana jedna konferencija za koju se još ne zna gde će biti održana da li u Mađarskoj ili nekoj drugoj zemlji, kao i da će se konferencija baviti pitanjem migratorne krize", naveo je Dačić.

On je kazao da, kada je riječ o parama, ni tu nije bilo nekog velikog napretka, kao i da je do sada za Srbiji odvojeno 1,7 miliona evra sa Makedonijom.

Prema njegovim riječima, evropski komesar Johanes Han je govorio o osam miliona evra za čitav region uključujući i Tursku.

"Tako da je ovo još jedan sastanak na kome, moram da kažem, Evropa i dalje traga za akcionim planom za rešavanje te migratorne krize. Ovaj sastanak sam iskoristio za niz bilateralnih susreta koji se tiču naše sveukupne spoljnopolitičke pozicije i razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Slovačke i Rumunije zato što je važno da sa njima održavamo kontakte za ono što je nama važno, a to je pitanje Kosova", rekao je šef srpske diplomatije.

On je naveo da je razgovarao i sa mađarskim ministrom koji ga je obavijestio o najnovijim potezima.

Dačić očekuje da već 9. sepembra Beograd posjeti predsjedavajući Savjeta spoljnih poslova EU luksmeburški ministar, koji će biti gost Srbije i razgovarati sa najvišim zvaničnicima.

"Na moj poziv će doći i razgovarćemo o problemu migracija i očekujem da ćemo u narednim nedjeljama moći da imamo prve obrise nečega što bi EU mogla da definiše kao svoju zajedničku politiku", istakao je Dačić.

On kaže da, po njegovom mišljenju, EU kaska za problemima i da su u nekim diskusijama pojedini ministri pričali, na primjer, o krijumčarenju migranata, što je bilo prije godinu ili pet godina.

Dačić kaže da je očigledno da nisu svjesni problema i da je sada riječ o masovnoj seobi i prolasku, a ne krijumčarenju.

"Jedna ovako velika organizacija kao EU mora da bude osposobljena da reaguje na probleme koji se javljaju. Srbija se pokazala kao konstruktivan faktor i predstavljena je kao pozitivan primer kada je reč o migrantima", naglasio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije