Ex -Yu

U Vukovaru traže gradonačelnika za "nacionalnu politiku"

U Vukovaru traže gradonačelnika za "nacionalnu politiku"
U Vukovaru traže gradonačelnika za "nacionalnu politiku"

VUKOVAR - Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, desničarska organizacija poznata po borbi protiv ćirilice, uputio je danas apel svim, kako ističu, rodoljubivim strankama, nezavisnim listama i uglednim pojedincima da na predstojećim izborima za gradonačelnika istaknu zajedničkog kandidata koji će sprovoditi ‘’nacionalnu politiku’’.

Ta organizacija piše u apelu da je "Vukovar Hrvatska", da je u tom gradu popis stanovništva falsifikovan, a da u Vukovar "organizovano dolaze srpski glasači iz Srbije da glasaju protiv Hrvatske".

Štab poziva stranke na ujedinjenje "protiv nasilne i nenarodne politike koju sprovode hrvatski vlastodržci", kao i na "izdizanje nacionalnog interesa iznad stranačkog".

Ovo udruženje je poznato kao organizator protesta tokom kojih su skidane dvojezične, latinično-ćirilične, ploče sa zgrada državnih institucija, i po skupljanju potpisa za referendum kojim bi se ograničila prava manjina u Hrvatskoj.

Inače, Vlada Hrvatske je još 10. aprila raspustila vukovarsko Gradsko vijeće i razriješila dužnosti gradonačelnika Željka Sabu, zbog nedonošenja gradskog budžeta, i pokrenuta je procedura za raspisivanje izbora.

Krajem prošle godine vukovarsko Gradsko veće nije donijelo

budžet nego odluku o privremenom finansiranju, a kako ni do 31. marta

ove godine nije usvojen budžet u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi lokalna vlast je raspuštena.

Inače, gradonačelnik Vukovara je u međuvremenu optužen za podmićivanje odbornika pa je podnio ostavke na funkciju kao i na članstvo u vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

"Ne želim da optužnice podignute protiv mene budu opterećenje mojoj stranci. Moja ostavka nije priznanje krivice već moralni čin dok se ne reše postupci", naveo je Sabo tada u pismu predsjedniku SDP-a i premijeru Zoranu Milanoviću.

Sabo će se naći pred sudom u Osijeku 13. maja jer ga USKOK tereti za dva krivična djela podmićivanja poslanika, što on poriče.

On je optužen da je pokušao da podmiti dva odbornika u vukovarskom Gradskom veću kako bi se priklonili SDP-u i osigurali mu većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije