Ex -Yu

U Žaču djeca čine većinu stanovništva

U Žaču djeca čine većinu stanovništva
U Žaču djeca čine većinu stanovništva

ISTOK - U srpskom selu Žač, kod Istoka, na Kosovu i Metohiji djeca čine većinu stanovništa!

Povratkom petočlane porodice Slaviše Komatovića u ovo selo,  djeca, starosti do 15 godina,  čine većinu populacije, a uskoro se očekuje još jedna prinova u porodici Nebojše Drljevića.

Slaviša,  njegova supruga Olivera i djeca -  Denis (8), Anđela(4,5) i  Nikolina(3,5) vratili su se u Žač prije dvadesetak dana i uselili  se u praznu novosagrađenu stričevu kuću. 

Oni očekuju da ministarstvo za povratak i zajednice u privremenoj vladi samoproglašenog Kosova ispuni obećanje  i omogući  im krov nad glavom. 

"Vratili smo se iz Kraljeva. Nismo više imali od čega da živimo, izuzev da prosimo" , objašnjava Slaviša, navodeći da  ni on ni njegova supruga nisu mogli da nađu posao.

Poslušao je savjet oca Nikole, koji se prije četiri godine vratio u Žač. 

"Rekao mi je da nema slobode kao u Kraljevu, ali da je tu - njiva  i da neću gladovati" - priča Slaviša za Srnu. 

Supruga Olivera  kaže da se bolje osjeća u Žaču nego u  Kraljevu. 

"Ovde su nas ljudi oberučke prihvatili. Nude pomoć, odvajaju od usta svoje dece. Donesu mleko, sir, jaja, povrće... Prosto kao da smo deo njihovih porodica" - kaže Olivera, koja je zahvalna Drljevićima, Miletićima, rođacima Komatovićima, Jevtićima i  svima koji su im dali podršku.

Komatovićima je prije nekoliko dana, baš na seosku slavu   Svetog Arhangela  Gavrila, ministar za zajednice i povratak u privremenoj vladi samoproglašenog Kosova Dalibor Jevtić obećao da će za mjesec dana biti izgrađena kuća  od  60 kvadrata.

Ponudio im je i namirnice, odjeću i  obuću i  pomoć u nabavci sjemenske robe, jer su Komatovići odlučili da od jeseni zasiju pšenicom  pet hektara i  podignu plastenik, kako bi se hranili i izdržavali djecu.

Nebojša Drljević, njihov prvi komšija, u martu 2010. godine bio je jedini povratnik u Žač sa suprugom Vladimirom i troje djece. U međuvremenu,  vratili su se i njegovi roditelji,  a ovih dana očekuje prinovu.

U opštini Istok od 9.000 Srba danas je ostalo manje od hiljadu.

Skoncetrisani su u Osojanskoj kotlini i selima koja se oslanjaju na Osojane, u koje su 2004 godine, poslije martovskog pogroma Srba, preseljeni srpska opština Istok, škola i  Dom zdravlja. 

Ako je suditi po broju djece u Žaču, lokalna škola ubrzo će otvoriti istureno odjelenje u ovom najmlađem povratničkom selu u Metohijskoj kotlini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije