Ex -Yu

U glavama Hrvata još postoji ideja "Velike Hrvatske"

U glavama Hrvata još postoji ideja "Velike Hrvatske"
U glavama Hrvata još postoji ideja "Velike Hrvatske"

LJUBLJANA - U želji za izbornom pobjedom hrvatska vlada zauzima nacionalističke pozicije zbog čega Hrvatskoj prijeti izolacija, ocjenio je u srijedu direktor ljubljanskog instituta za međunarodnu politiku i pohvalio "spretne" i "umjerene" poteze slovenskog premijera Mire Cerara čime Slovenija, po njemu, dokazuje da opravdano pripada "civiliziranom klubu", Europskoj uniji i NATO-u.

“U glavama hrvatskih političara još postoji ideja "velike Hrvatske", a s malim zemljama koje imaju takve komplekse teško je razgovarati”, rekao je u dužem razgovoru za 3. program Televizije Slovenija direktor Instituta za balkanske i evropske studije dr Zijad Bećirović.

Po njegovim riječima vlada premijera Milanovića je "najgora" hrvatska vlada do sada i ona popušta nacionalističkim pobudama sve kako bi ostala na vlasti, makar Hrvatska došla u izolaciju i prokockala međunarodni ugled.

Bećirović je rekao da povlačenje austrijskog OMV-a iz programa istraživanja ugljovodonika u Jadranu zbog neriješenog graničnog prelaza Hrvatske i Crne Gore ilustruje takav njegovu stav.

Rekao je da i EU teško komunicira s Hrvatskom u kojoj je velika politička polarizacija neprimjerena Uniji u kojoj vlada bogatstvo različitosti. U Hrvatskoj političku polarizaciju ilustuje i to da premijer i predsjednica međusobno ne komuniciraju.

To što je Sabor o pokretanju izlaska iz arbitraže donio jednoglasnu odluku, Bećirović je nazvao "refleksom iz 90-ih godina" i "napinjanjem mišića" prema Sloveniji.

Dodao je da će "na žalost" spor oko arbitraže najviše naštetiti međusobnim ekonomskim interesima, no da ne može isključiti ni događaje u kojima bi slovenski turisti u Hrvatskoj bili izloženi incidentima.

Na pitanje treba li Slovenija kao protivmjeru blokirati ulazak Hrvatske u Šengenski prostor, Bećirović je rekao da Slovenija ne treba odgovarati na takav način nego se ponašati civilizovano. Ali Hrvatska ima konflikte sa svim susjedima i mnoge ilegalne prelaze s Bosnom i Hercegovinom na vrlo dugoj granici, te bi premještanje Šengena sa slovenačko-hrvatske na hrvatsko-bosansku granicu bilo riskantno za EU, smatra Bećirović koji ne vjeruje da će Hrvatska tako brzo u Šengen, kako najavljuju njeni političari.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, Zijad Bećirović je slovenački državljanin. Institut se bavi problematikom Balkana, "Bliskog istoka Evrope" i drugim međunarodnim pitanjima, a posebno je usmjeren na BiH i problematiku integracije muslimana u Europi.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije