U nedjelju, 31. marta, počinje ljetno računanje vremena

Agencije - 25.03.2013 15:54
U nedjelju, 31. marta, počinje ljetno računanje vremena

BEOGRAD - Pomjeranjem kazaljki na časovnicima za jedan sat unaprijed, u nedjelju, 31. marta, u 02:00 sata ujutro počeće ljetno računanje vremena, saopštila je Direkcija za mjere i dragocjene metale.

Na osnovu Zakona o računanju vremena, ljetno računanje vremena u ovoj godini počinje posljednje nedjelje marta tako što se vrijeme u 02:00 ujutro pomjera za jedan sat unaprijed i računa kao 03:00 sata.

Prema važećem zakonu, ljetno računanje vremena u Srbiji završava se posljednje sedmice u oktobru.

Cilj pomjeranja vremena uglavnom je ušteda električne energije. Ljetno računanje vremena je u Srbiji prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine.

Od 1995. godine kazaljke na satovima su pomerane u posljednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a 2006. je donijet novi zakon u toj oblasti i ljetno računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

U svijetu, službeno vrijeme se pomjera unaprijed u poznu zimu ili rano proljeće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat, ali tačan broj sati i datumi izmjena određuju se na lokalnom nivou i podložni su promjenama.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, sa obrazloženjem da se time "produžava" dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Sve evropske zemlje koriste ljetno vrijeme, a datum pomjeranja kazaljki različit je od države do države.

Na sjevernoj hemisferi ljetno vrijeme počinje posljednje nedjelje u martu ili prve nedjelje u aprilu.

Pomjeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedjelje da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na ljetno i zimsko vrijeme prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 država, uglavnom na sjevernoj hemisferi.

Od 2002. godine zemlje EU, kao i ostale države u Evropi, odredile su da početak ljetnog vremena bude posljednje nedjelje u martu, a završetak posljednje sedmice u oktobru.

Island je jedina evropska zemlja koja ne pomjera satove.

Na južnoj hemisferi početak i kraj ljetnog vremena je obrnut u odnosu na sjevernu.

Većina modernih računarskih operativnih sistema ima mogućnost automatskog prelaska na ljetno računanje vremena.

Izrael je, primjera radi, do prije nekoliko godina mijenjao ljetno vrijeme različito od ostatka svijeta, zbog posebnog lunarnog kalendara, pa većina računarskih sistema nije mogla prelaziti na izraelsko ljetno vrijeme.

Pojedini astronomi su protiv pomjeranja kazaljki i vještačkog "produženja" dana, makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Protest u Skoplju završen bez incidenata

  06.05.2015 22:40 - Srna

  SKOPLJE - Protest ispred zgrade makedonskog Sobranja završen je bez incidenata, objavili su organizatori.

 • Opljačkana pošta, povrijeđen radnik obezbjeđenja u Beogradu

  06.05.2015 21:43 - Srna

  BEOGRAD - Razbojnici su opljačkali poštu u beogradskom naselju Miljakovac, a radnik obezbjeđenja pošte zadobio je povrede glave, zbog čega je prevezen u Urgentni centar.

 • Građani protestuju i u Bitolju

  06.05.2015 21:22 - Srna

  SKOPLJE - Osim u Skoplju, građani Makedonije večeras protestuju i u Bitolju - drugom po veličini makedonskom gradu.

 • Počela gradnja prve džamije u Ljubljani

  06.05.2015 20:47 - Agencije

  Danas je betoniranjem temeljne ploče simbolično počela izgradnja Islamskog centra i džamije u Ljubljani.

 • Pretres stanova u Herceg Novom, Kotoru i Podgorici

  06.05.2015 20:31 - Srna

  PODGORICA - Policija je pretresla stanove u Podgorici, Herceg Novom i Kotoru u potrazi za predmetima za koje se sumnja da potiču iz krivičnih djela i uhapsila jedno lice kod kojeg je pronađen pištolj.

 • Demonstranti ispred zgrade Skupštine Makedonije, počeo novi protest

  06.05.2015 19:45 - Srna

  SKOPLJE - U Skoplju je počeo novi protest na kojem se okupilo oko 1.000 građana, policija je blokirala prilaz zgradi Vlade, a demonstranti su ispred zgrade Skupštine.

 • Pronađeno tijelo nestalog hrvatskog oficira

  06.05.2015 19:16 - Srna

  ZAGREB - Tijelo hrvatskog oficira Jure Zadre, za kojim je tragano 12 dana, pronađeno je na obali rijeke Save, na području Ivanje Rijeke.

 • U Dubrovniku ulovljena smrtonosna riba

  06.05.2015 19:11 - Srna

  DUBROVNIK - Jedna od najotrovnijih riba na svijetu - fugu ulovljena je u blizini Dubrovnika.

 • Vučić: Prošla teža polovina reformi

  06.05.2015 18:58 - Srna

  BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, da je pred Srbijom još teških koraka, ali da je "teža polovina reformi prošla".

 • Mladić skočio s mosta u Beogradu, spasili ga vatrogasci

  06.05.2015 18:38 - Srna

  BEOGRAD - Pripadnici Vatrogasne brigade spasili su, uz pomoć vatrogasnog broda, 17-godišnjaka koji je skočio u Savu sa Željezničkog mosta u Beogradu.

 • Han: Želimo cijeli Balkan u EU

  06.05.2015 16:54 - Agencije

  BRISEL - Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da Evropska unija želi da integriše cijeli zapadni Balkan i izrazio očekivanja da će Srbija uskoro otvoriti prva poglavlja u pregovorima o proširenju.

 • Tasovac prijavio osobu koja mu je nanijela lakše povrede

  06.05.2015 16:19 - Agencije

  BEOGRAD - Ministar kulture Ivan Tasovac lakše je povrijeđen u incidentu koji se dogodio 2. maja ispred zgrade u Ulici Ljube Stojanovića u Beogradu, izjavila je šef Biroa MUP-a Srbije za saradnju sa medijima Biljana Ivković.

 • Na pomolu »makedonsko proljeće«

  06.05.2015 14:10 - N.N.

  SKOPLJE - Povrijeđeni građani i policajci, ostaci polomljenih jaja, flaša i razbacano kamenje, ostaju posljedice haosa koji je nastao poslije protesta u centru Skoplja.

 • Uskoro kazna doživotnog zatvora i u Srbiji

  06.05.2015 13:56 - Agencije

  BEOGRAD - Počinioci najtežih krivičnih djela u Srbiji uskoro bi mogli da budu osuđeni na kaznu doživotnog zatvora, koji bi nakon 25 godina pod određenim uslovima mogao da se transformiše u vremensku kaznu, odnosno da se na osuđenog primjeni amnestija, uslovni otpust ili pomilovanje.

 • Pronađen automobil koji je usmrtio Marka Jovanovića

  06.05.2015 13:32 - N.N.

  BEOGRAD - U zajedničkoj akciji policije sa Čukarice, Rakovice i Savskog venca poslije trodnevne intenzivne potrage pronašli su danas golf 2 koju je kobne noći kada je pregažen Marko Jovanović (31) vozio Uroš Mikić.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.