Ex -Yu

Ubijen bračni par Jevtić

Ubijen bračni par Jevtić
Ubijen bračni par Jevtić

BEOGRAD - Bračni par LJiljana i Milovan Jevtić iz sela Talinovac kod Uroševca pronađeni su sinoć mrtvi u svojoj kući.

Supružnike, koji su imali po oko 55 godina, sinoć oko 22.00 časa pronašao je njihov komšija Branislav Milenković, koji im je došao u posjetu.

Milovan Jevtić bio je predstavnik sela, saopšteno je iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Koordinator opštine Uroševac Milan Janjić rekao je da još nije poznato kako su stradali povratnici Milovan i LJiljana Jevtić, koji su se u Talinovac vratili 2004. godine.

Janjić je za "Večernje novosti" rekao da se za sada ne zna kako su ubijeni i kada se to desilo i da niko od mještana ništa nije čuo, jer je kuća Jevtića izdvojena iz sela.

Jedan od predstavnika seoskog odbora Branislav Milenković izjavio je da su oko 22.10 u njegovu kuću došli policajci.

"Došao je i komandir kog poznajem i pitao me kad sam poslednji put video Jevtiće. Video sam ih juče, išli smo kombijem u Štrpce, odgovorio sam. Onda mi je on rekao da su njih dvoje ubijeni”, rekao je on.

PO METAK U BRAČNI PAR

Bračni par LJiljana i Milovan Jevtić iz sela Talinovac kod Uroševca ubijeni su sa po jednim metkom ispaljenim iz neposredne blizine, rekao je Srni portparol Kosovske policije za region Uroševca Agim Gaši. Za sada nema osumnjičenih za ovaj zločin koji se dogodio sinoć prije 20.00 časova u multietničkom selu Talinovac, rekao je Gaši.

„Bližih informacija za sada nemamo. Istraga je pokrenuta nakon što je obavljen uviđaj“, rekao je Gaši.

Posmrtni ostaci Milovana Jevtića (52) i njegove supruge LJiljane (50) prevezeni su na Institut za sudsku medicinu u Prištini gdje će biti obavljena obdukcija.

U Talinovcu je do 1999. godine živjelo blizu 200 Srba, a poslije samo dvadesetak. Ovo je prvi incident, odnosno ubistvo, u ovom prigradskom naselju Uroševca.

Srbi traže da im omoguće da se isele iz Talinovca

Srbi povratnici iz sela Talinovac nadomak Uroševca zatražili su danas, na sastanku sa predstavnicima kosovske vlade, da im bude omoguće da se isele iz sela, gdje su sinoć ubijene njihove komšije, supružnici Milovan i Ljiljana Jevtić.

Na sastanku u Talinovcu kod Uroševca, Svetislav Ilić je zatražio da mu se omogući da napusti ovo selu "ili prema Štrpcu ili prema Gračanici", ističući da ne postoje osnovni bezbjednosni uslovi i da mještani Talinovca žele da se isele.

Bogdan Djorđević iz ovog sela rekao je da Srbi odmah žele da napuste selo i da im se za to obezbijedi prevoz, naglasivši da želi da sa jednom torbom stvari odmah ode i da ostavlja i kuću i sve što ima u Talinovcu, jer se osjeća isto kao i 1999. godine kada je morao da bježi odavde.

Predstavnici kosovske vlade koji su razgovaralli sa Srbima pokušavali su da ih ubijede da ne odlaze iz sela i da će učiniti sve da im obezbijede sigurnost.

Djorđević i ostali mještani Talinovca na sastanku sa zamjenikom kosovskog premijera Slobodanom Petrovićem rekli su da su svjesni da se za njih pojedinačno ne može obezbijediti po jedan policajac koji bi ih čuvao.

Tokom noći dok je u selu još bilo policije obijena je jedna kuća čiji je vlasnik Srbin, rekli su mještani delegaciji kosovske vlade, u kojoj su bili pored Petrovića, ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Radojica Tomić, ministra unutrašnjih poslova Saša Rašić i regionalnim direktor kosovske policije Gazmend Hodža.

kosovskog premijera Slobodan Petrović izjavio je nakon sastanka sa Srbima u Talinovcu da razumije želju Srba da se isele zbog loše bezbjednosne i ekonomske situacije, ali da će on učiniti sve da ih zadrži da ostanu.

Petrović je naglasio da je najlakše otići, ali da je mnogo teže vratiti se i da je u kontaktu sa svima koji rade na istrazi i da je od njih tražio da ulože maksimalne naprore da ovaj slučaj rasvijetle.

Na pitanje da li je ubistvo dvoje Srba dovoljan razlog da uskrati podršku Vladi Kosova i da postavi rokove za istragu, Petrović je rekao da se ne treba povlačiti i da će svakako postaviti rokove da službe istraže ubistvo supružnika iz Talinovca.

U Talinovcu kod Uroševca živi osam srpskih porodica sa ukupno 17 članova, koji su vidno uznemireni nakon sinoćnjeg ubistva njihovih komšija.

Regionalni portparol kosovske policije Agim Gaši, izjavio je ranije Tanjugu da su Milovan i Ljiljana Jevtić, čija su tijela pronađena sinoć u njihovoj kući u selu Talinovac kod Uroševca, usmrćeni sa po jednim hicem iz vatrenog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije