Ex -Yu

Učešće na Generalnoj skupštini osnažiće srpsku poziciju

Učešće na Generalnoj skupštini osnažiće srpsku poziciju
Učešće na Generalnoj skupštini osnažiće srpsku poziciju

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da će učešće srpske delegacije na zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku dodatno osnažiti spoljnopolitičke pozicije Srbije.

On je potvrdio da delegaciju Srbije predvodi predsjednik Tomislav Nikolić i da će tokom četvorodnevnog boravka u NJujorku biti upriličen niz sastanaka sa šefovima stranih država i delegacija.

"Ovo je veoma važan nastup za jačanje spoljnopolitičke pozicije Srbije koja je, reći ću i to, veoma promenjena u odnosu na vreme od pre nekoliko godina. Srbija sada ima sigurno mnogo značajniju, jaču i bolju poziciju nego u prethodnim godinama", ocijenio je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu povodom odlaska delegacije Srbije u Njujork.

Govoreći o najavljenom dolasku predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Beograd, Dačić je rekao da posjeta nije zvanično potvrđena.

On je ocijenio da je konflikt, koji je zbog eventualne posjete Putina izbio između američkog ambasadora u Srbiji Majkl Kirbija i ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina, dio šireg sukoba i krize u svijetu, naglašavajući pri tom da je potrebno da dođe do "popuštanja u odnosima velikih sila".

"Imamo poseban interes da dođe do popuštanja u odnosima velikih sila. Na kraju krajeva, kada se velike sile sukobljavaju, teren na kojem se sukobljavaju obično je uništen. Obično posledice snose svi mali okolo", istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije