Ex -Yu

Uhapšen Hrvat porijeklom iz BiH koji je vrbovao mlade u ID

Uhapšen Hrvat porijeklom iz BiH koji je vrbovao mlade u ID
Foto: Ilustracija | Uhapšen Hrvat porijeklom iz BiH koji je vrbovao mlade u ID

Zajedničkom akcijom francusko-švajcarske policije uhapšeno je deset osoba u okviru istrage o planiranju atentata u Francuskoj, a među njima je švajcarski državljanin, porijeklom iz BiH.

Radi se o Hrvatu Milutinu Jakovljeviću koji je na internetu indoktrinirao mlade za ID (Islamska država), piše nedjeljnik Journal du dimanche (JDD).

Policija je većinu grupe privela u području Pariza, a Jakovljević, koji se putem šifriranog portala povezivao s potencijalnim budućim ekstremističkim borcima uhapšem je u jednoj opštini na švajcarskoj granici.

"Tempirana bomba", riječi su kojima je francuska policija opisala hapšenje. U operaciji nije pronađeno nikakvo oružje, ali su trojica uhapšenih priznali da su "pristaše" Islamske države te su izrazili spremnost izvesti napad u Francuskoj.

Jakovljević je 27-godišnji švicarski državljanin, prijavljen u Lausanei gdje živi s 23-godišnjom Kolumbijkom koja je takođe uhapšeni u sklopu antiterorističke policijske operacije, piše JDD.

Pod imenom Abd'al Muhajmin Al-Bosnie bio je, kao i ostali uhapšeni, vrlo aktivan na društvenim mrežama i "upostavio je kontakte s pojedincima u Francuskoj", rekao je sudski izvor.

Sumnjiči ga se da je igrao centralnu ulogu na Telegramu, šifriranom portalu koji su pratile obavještajne službe nekoliko zemalja.

Bio je aktivan i na mreži Ansar At-Tawhid, koja ima više od 400 pretplatnika, a među njima su bili Adel Kermiš i Abdel Malik Petitžan, ubice sveštenika Hamela u ljeto 2016. u Sent Etijenu.

Jakovljević je "modelisao i poticao" diskusije o vrlo zabrinjavajućim temama, predstavljao se kao "imam" te "indoktrinirao" mlade ljude, navodi sudski izvor.

Rođen u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, a sa tri godine stigao je u Švajcarsku s majkom i mlađim bratom. Prije nego što se obratio na islam 2014. i ubrzo radikalizovao, njegovao je izgled repera i služio se pseudonoim "Malakoff", o čemu postoje tragovi na internetu.

S mladim ljudima s kojima je upostavljao veze Jakovljević je "razgovarao o izvođenju nasilnih akcija", ali one su bile nedefinisane. Jedan od njegovih kontakata je 13-godišnji dječak priveden 20. juna u Francuskoj u opštini Vitri-sur-Seine kada se pripremao izvesti napad nožem, piše JDD.

Praćenja su otkrila da je Jakovljević bio u kontaktu s barem jednim ekstremistom koji se borio u iračko-sirijskoj zoni, a porijeklom je isto s Balkana.

U Francuskoj je uspostavio veze s radikalizovanom peteročlanom griupom poznatom antiterorističkoj policiji. Pokazalo se da je jedan od njih "širio prijetnje Rašida Kasima i objavio njegov testament nakon smrti u februaru". Kasima smatraju vođom ili "poticateljem" brojnih operacija izvedenih u ime ID na francuskoj teritoriji: ubistvo policajca i njegove supruge u Manjanvilu, napad na crkvu u u kojoj je ubijen otac Hamel, pokušaj atentata plinskim bocama pronađenima u vozilu u Parizu.

(N1/Hina)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije