Ex -Yu

Uhapšeni nekadašnji rukovodioci novosadskog ZIG-a

Uhapšeni nekadašnji rukovodioci novosadskog ZIG-a
Uhapšeni nekadašnji rukovodioci novosadskog ZIG-a

NOVI SAD - Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su nekadašnjeg direktora novosadskog Zavoda za izgradnju grada /ZIG/ Borislava Novakovića i bivšeg vršioca dužnosti direktora ZIG-a Mirjanu Dejanović zbog zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu, čime je pričinjena šteta budžetu Novog Sada od 4.000.000 evra.

Iz MUP-a Srbije je saopšteno da su hapšenja izvršena prema nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, 

Novaković, šef poslaničke grupe Demokratske stranke /DS/ u Skupštini AP Vojvodine, uhapšen je jutros pod sumnjom da je oštetio budžet Novog Sada, tako što je, suprotno izvještaju komisije, donio Odluku kojom je priznao kvalifikaciju preduzeća "Borovica transport" u prvoj fazi restriktivnog postupka 2009. godine.

Dejanovićeva je osumnjičena da je izdavala naloge službama Zavoda da pripreme dokumentaciju, znajući da nije u skladu sa zakonom. 

Na taj način oni su osumnjičeni da su nezakonito omogućili sticanje kvalifikacije "Borovica transportu" za učestvovanje u drugoj fazi restriktivnog postupka.

Na osnovu toga, navodi MUP, osumnjičeni Novaković je u toku 2011. godine zaključio dva ugovora sa navedenim pravnim licem, iako je znao da ne ispunjava uslove za izvođenje radova na posljednjoj dionici izgradnje Bulevara Evrope u Novom Sadu. 

Za Dejanovićevu MUP navodi da je izvršila radnje pripreme trebovanja sredstava za avansno plaćanje, znajući da za takvo trebovanje nije postojao pravni osnov, odnosno nije dostavljena druga potrebna bankarska garancija za dobro izvršenje posla.

Tako su "Borovica transportu" omogućili korist u smislu nezakonitog uvođenja u posao.

Osim Novakovića i Dejanovićeve, uhapšeni su i pomoćnik direktora za finansije u ZIG-u Dragana Živković i bivše odgovorno lice Zavoda Zoran Bojović. 

Sumnja se da su oni u toku 2012. izvršili zloupotrebe službenog položaja u podstrekavanju.

Osumnjičeni Bojović je podstrekao Živkovićevu da ne izvrši aktiviranje bankarskih garancija za obezbjeđenje avansa prije isteka roka važnosti, s obzirom da "Borovica transport" nije ispunio ugovorne obaveze i prestao je da izvodi radove.

Na ovaj način su osumnjičeni pribavili imovinsku korist "Borovica transportu" na štetu budžeta grada Novog Sada od 4.000.000 evra.

Pripadnici MUP-a u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, nastavljaju provjere vezane za provođenje javnih nabavki ZIG i ostalih javnih preduzeća u Novom Sadu.


U septembru prošle godine zbog optužbi za mahinacije sa građevinskim zemljištem u Novom Sadu uhapšeni su Borislav Novaković, vlasnik Industrije mesa "Matijević" Petar Matijević, vlasnik "Aleksandar gradnje" Vojislav Gajić, generalni direktor Industrije mesa "Matijević" Milan Jozanov i bivši direktor "Aleksandar gradnje" Zoran Ćulum.


Oni su tada pušteni iz pritvora, a do danas protiv njih nije podignuta optužnica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije