Ex -Yu

Ukida se Dukljanska akademija nauka i umjetnosti

Ukida se Dukljanska akademija nauka i umjetnosti
Ukida se Dukljanska akademija nauka i umjetnosti

PODGORICA - Skupština Crne Gore glasovima vladajuće koalicije DPS-SDP usvojila je Zakon o Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU) kojim se ukida Dukljanska akademija nauka i umjetnosti (DANU) čiji članovi, prema određenoj proceduri, mogu postati članovi državne akademije.

Zakon je podržalo 45 poslanika vladajuće koalicije, dok je opozicija bila protiv, a prethodno je odbijeno oko 50 njihovih amandmana.

"Zvanje redovnog, vanrednog, odnosno inostranog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) stiču redovni, vanredni i dopisni članovi DANU koji su to zvanje stekli do 1. septembra 2011. godine", navodi se u Zakonu.

Prema novom zakonu, članstvo se verifikuje na posebnoj sjednici Skupštine Akademije koja će biti održana u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona, a aktivnost CANU značajno je proširena u odnosu na važeći Zakon.

Proširene aktivnosti obuhvataju najznačajniju i najobimniju djelatnost na pripremu crnogorske enciklopedije i drugih nacionalnih enciklopedija u oblasti nauke i umjetnosti.

"Djelatnost Akademije ostvaruje se u okviru odjeljenja - prirodnih, društvenih i humanističkih nauka (novo odjeljenje zbog proširene djelatnosti) i umjetnosti", navodi se u zakonu.

Skupština Akademije je najviši organ upravljanja i čine je svi redovni i vanredni članovi (radni sastav). Saziva je predsjednik Akademije na zahtjev najmanje dva odjeljenja ili deset članova radnog sastava Akademije.

Predsjedništvo CANU je izvršni organ Skupštine i po položaju ga čine predsjednik, potpredsjednik i generalni sekretar Akademije i sekretari odjeljenja.

Propisano je da Akademija ima predsjednika, jednog ili više potpredsjednika, generalnog sekretara i sekretare odjeljenja. "Oni se biraju na četiri godine sa mogućnošću još jednog izbora".

Za redovnog člana Akademije može biti izabran naučnik ili umjetnik koji je crnogorski državljanin, sa prebivalištem u Crnoj Gori, "čiji rezultati u stvaralaštvu imaju izuzetan značaj za nauku, kulturu i umjetnost i njen opšti društveni razvoj".

"Za inostranog člana Akademije može biti izbaran istaknuti naučnik ili umjetnik koji nije crnogorski državljanin, čiji rezultati u naučnom i umjetničkom stvaralaštvu imaju poseban značaj za društveni razvoj Crne Gore", navodi se u novom zakonu.

Statutom se utvrđuje ukupan broj članova radnog sastava Akademije i broj redovnih i vanrednih članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije