Ex -Yu

Ukinuto privremeno oslobađanje Simatovića

Ukinuto privremeno oslobađanje Simatovića
Ukinuto privremeno oslobađanje Simatovića

HAG - Sudsko vijeće Haškog tribunala ukinulo je status privremenog oslobađanja za Franka Simatovića i odlučilo da on treba da se vrati u Hag do 30. maja radi početka suđenja, saopšteno je danas iz ovog suda.

U odluci koja je donesena 19. maja navodi se da je od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije zatraženo da doprati Simatovića do aerodroma u Holandiji da bi ga preuzele vlasti te zemlje.

Sudsko vijeće traži da se osigura bezbjednost Simatovića dok ne bude isporučen u pritivor holandskih vlasti, od kojih se potom traži da ga isporuče i u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala.

Bivši rukovodioci Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović optuženi su za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH u periodu od 1991. i 1995. godine i za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Optužnica ih tereti i za zločine progona, ubistva, deportacije i prisilnog premještanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva.

Simatović i Stanišić bili su oslobođeni optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, ali je drugostepenom presudom 14. decembra 2015. godine ta presuda ukinuta i naloženo novo suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije