Ex -Yu

Unesko o članstvu Kosova 21.oktobra

Unesko o članstvu Kosova 21.oktobra
Unesko o članstvu Kosova 21.oktobra

BEOGRAD - Izvršni savjet Unesko je danas uvrstio u dnevni red prijedlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije, potvrdio je za portparol Uneskoa Džordž Papagianis.

Na pitanje da li je Izvršni savjet usvojio dnevni red i da li on uključuje i kosovski zahtjev, on je odgovorio:

"Agenda je usvojena i to pitanje biće razmatrano 21. oktobra."

Tokom izjašnjavanja o dnevnom redu, većina članica je iznijela stav da se "prijem Kosova smatra tačkom dnevnog reda, ali da to ne znači da je odluka donijeta", prenosi B92.

"Mi smatramo da je to već na dnevnom redu i to nije nikakav presedan. Vjerujemo da je pravo svake suverene države da izrazi svoje stavove", rekao je predstavnik Velike Britanije.

Španija je istakla da prisustvo ovog predmeta na dnevnom redu ni u kom smislu ne prejudicira ishod rasprave o članstvu, što je, kako je navedeno, posebno važno reći u slučaju zemalja koje nisu priznale suverenitet te teritorije, kao što je Španija.

Neslaganje sa odlukom da se na dnevnom redu nađe i prijem Kosova izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine, navodi ta televizija.

Prijedlog da samoproglašena država Kosovo postane članica Unesko podržali su Albanija, Austrija, Bahrein, Belize, Burkina Faso, Čad, Kostarika, Obala Slonovače, Danska, Dominikanska republika, Salvador, Estonija, Finska, Francuska, Gabon, Gambija, Nemačka, Gana, Grenada, Gvineja, Haiti, Honduras, Irska, Jordan, Kuvajt, Letonija, Lesoto, Luksemburg, Monako, Holandija, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Katar, Saudijska Arabija, Senegal, Slovenija, Somalija, Južni Sudan, Švedska, Togo, Turska, UAE, Ujedinjeno Kraljevstvo, Tanzanija, SAD i Vanuatu.

Konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo donosi Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je juče poručio da je zahtjev Prištine neutemeljen sa stanovišta međunarodnog prava i za Srbiju neprihvatljiv i sa moralnog i sa političkog apsekta.

Premijer je uputio pismo svim članicama Uneska, ističući da se radi o pitanju od najvećeg značaja za Srbiju.

On je danas izjavio je danas da će, kako sad stvari stoje, na dnevnom redu Izvršnog savjeta UNESKO biti učlanjenje Kosova u tu međunarodnu organizaciju i da nam šanse da se to ne desi nisu velike, ali da ćemo se boriti.

"U stalnoj konferenciji UNESKO šanse nisu velike, ali ih ima, borićemo se do posljednje kapi znoja i nećemo kriti svoje razočaranje ponašanjem naših velikih prijatelja. Time sam vam sve rekao", rekao je Vučić novinarima u Jagodini.

Mi smo mala zemlja, dodao je, ali ćemo se boriti svim srcem i svim snagama za pravdu i za ono što pripada Srbiji i srpskom narodu.

"Mi nikome ništa ne otimamo, a nama to ni Turci nisu uspeli vekovima da otmu, pa sada nek izvole", rekao je Vučić, primetivši da, nažalost, glasovi Antigve i Barbude vrijede isto kao i glasovi Indije, Brazila i Argentine, koji su na našoj strani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije