Ex -Yu

Uoči porođaja ostala bez posla

Uoči porođaja ostala bez posla
Uoči porođaja ostala bez posla

BEOGRAD - Taman kada je pomislila da će se red i zalaganje isplatiti i da će konačno doći do stalnog uhljebljenja, medicinska sestra iz Sevojna Gordana Bisić (30) ostala je bez posla u beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji.

Na papiru je "prestala potreba za njenim radom", a u stvarnom životu, kako tvrdi, višak je postala zbog trudnoće, jer u renomiranoj zdravstvenoj ustanovi kako kaže ne žele buduću majku koja će nekoliko mjeseci biti na porodiljskom odsustvu.

Gordana je radila u Centru za hiperbaričnu medicinu na VMA, od novembra 2011, praktično od osnivanja ovog odjeljenja. Ugovor o privremenim i povremenim poslovima je produžavan više puta, a na kraju je raspisan konkurs za stalno.

Ona se prijavila, u nadi da bolji dani stižu. Konkurs raspisan u novembru, međutim, još nije doveden do kraja, a umjesto stalnog posla, 25. marta medicinska sestra je dobila obavještenje da je "prestala potreba za njenim radom". Na njeno mjesto odmah je primljena njena koleginica.

'' Od mene je traženo da potpišem da svojevoljno napuštam posao iz ličnih razloga. To sam odbila da učinim, jer mi je jasno da je razlog to što ne žele buduću majku koja će mesec ili dva odsustvovati s posla. Kada sam odbila da potpišem, usmeno mi je rečeno da sam "nezahvalna i bezobrazna", govori Gordana.

''Volim svoj posao, radila sam do sredine osmog meseca trudnoće, iako je reč o visokorizičnom mestu... Uz rizik posla, predviđeni su i razni benefiti, zato mislim da je ovo mesto "nekome namenjeno" i da je bilo potrebno skloniti me pre okončanja konkursa...'', kazala je.

Tako je Gordana, uoči porođaja, ostala bez uhljebljenja. Sve do sada, bila je nezamjenljiva na odjeljenju, pored nje su prolazile druge koleginice, ali su brzo odustajale i odlazile na druge poslove.

''Nisam bila u mogućnosti da koristim trudničko odsustvo, nadala sam se najkraćem mogućem porodiljskom, ali je sada sve to palo u vodu. Ispratiću konkurs do kraja, a nameravam i da tužim ustanovu za koju je izbor "beba ili posao" najvažniji'' nezadovoljna je Gordana.

''Pokušavam da brinem što manje, zbog bebe koja će za manje od mesec dana ugledati svet...'', govori ona.

VMA: Nije prošla na konkursu

''Gordana Bisić bila je angažovana u Centru za hiperbaričnu medicinu na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima i taj posao je obavljala korektno'' rečeno je "Novostima" u VMA.

''Takva vrsta angažovanja podrazumijeva angažovanje po potrebi, odnosno plaćanje dnevnica za obavljeni rad. Kako imenovana više nije bila u mogućnosti da obavlja dodeljene zadatke, a na pomenutom konkursu nije prošla jer nije zadovoljila propisane kriterijume, Vojnomedicinska akademije više nije imala pravnu osnovu za njeno dalje angažovanje. Žao nam je zbog novonastale situacije, kao i zbog njene pogrešne interpretacije'', poručili su sa WMA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije