Ex -Yu

Uputiti demarš zbog skidanja zastava sa srpskih institucija u Budimpešti

Uputiti demarš zbog skidanja zastava sa srpskih institucija u Budimpešti
Uputiti demarš zbog skidanja zastava sa srpskih institucija u Budimpešti

BEOGRAD - Član skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić izjavio je da bi Vlada Srbije trebalo da uputi demarš Vladi Mađarske zbog skidanja zastava Srbije i EU sa zgrade srpskih manjinskih institucija u Budimpešti.

Podsjećajući da se incident u Budimpešti desio prije nekoliko dana, i to treći put ove godine, Čotrić je istakao da nijedan slučaj nije rasvijetljen, uprkos tome što mađarska policija posjeduje video-snimke ovih incidenata, načinjene bezbjednosnom kamerom koja se nalazi u neposrednoj blizini.

"Očekujem da Vlada Srbije posredstvom naše ambasade u glavnom gradu Mađarske, uputi demarš mađarskoj Vladi jer počinioci nijednom do sada nisu otkriveni i kažnjeni, a događaj je proizveo strah, uznemirenost i nelagodu kod pripadnika srpske zajednice u Budimpešti i Mađarskoj", naveo je Čotrić u saopštenju.

On je napomenuo da su sa zgrade u budimpeštanskoj Nađmeze ulici u kojoj su smješteni Srpski kulturni i dokumentacioni centar, Srpsko pozorište u Mađarskoj i Srpske nedjeljne novine, nepoznata lica oštetila i držače u kojima su se zastave nalazile.

Prema njegovim riječima, nedirnuta je ostala samo zastava Mađarske, a izvršioci su pokušali da sa ulaza u zgradu skinu i tablu sa natpisom Srpskog kulturnog centra, čiji je osnivač Samouprava Srba u Mađarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije