Ex -Yu

Usvojeni zakoni o odbrani i vojsci

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras izmjene i dopune Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije.

Izmjenama Zakona o odbrani vraća se Vojno pravobranilaštvo, definiše jasan status vojno-dohodovnih ustanova i uvode i definišu poslovi inspektorata u okviru Ministarstva odbrane.

Zakon predviđa mogućnost da određene vojne ustanove steknu status pravnog lica, koje bi radile za potrebe sistema odbrane i vojske, a u dijelu slobodnih kapaciteta poslovale na tržištu, čime će znatno rasteretiti troškove budžeta.

Nova zakonska rješenja preciznije uređuju i organizaciju i sastav vojske, način pripremanja i donošenja akta o organizaciji na strategijskom, operativnom i taktičkom nivou komandovanja kao što je utvrđeno u Strategiji odbrane Srbije.

Vraćen je naziv Ratno vazduhoplovstvo i Protivvazdušna odbrana i preciznije se uređuju specifičnosti vojne službe koje obuhvataju letačku, padobransku i ronilačku službu.

Izmjene Zakona o Vojsci Srbije uređuju položaj i nadležnost Vojske Srbije, definiše se njena organizacija, sastav i načela službi u vojsci.

Uređen je i niz drugih oblasti kao što je specifična vojna služba, služba pod otežanim uslovima, komandovanje i rukovođenje vojskom, kao i činovi, simboli i obilježja, vojni praznici, nazivi jedinica i ustanova, te vjerska služba.

Izmjene zakona preciznije uređuju nadležnosti Generalštaba u komandovanju i rukovođenju Vojske Srbije, a obuhvataju i raspoređivanje oficira do čina kapetana, podoficira i profesionalnih vojnika.

Uređuje se i vođenje posebne evidencije o pripadnicima vojske, te način zaštite podataka o vojnim licima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije