Ex -Yu

Uzbuna u hrvatskoj školi zbog zadataka pisanih ćirilicom

Uzbuna u hrvatskoj školi zbog zadataka pisanih ćirilicom
Foto: Index/Google Street View | "Uzbuna" u hrvatskoj školi zbog zadataka pisanih ćirilicom

ZAGEREB - Jedna učiteljica u osnovnoj školi u Pleternici podijelila je učenicima prvog razreda zadatke iz matematike, koji su bili ispisani ćirilicom.

Kako piše portal “Indeks”, ovakav incident izazvao je buru među roditeljima koji su odmah zvali direktora škole i gradonačelnicu Pleternice.

Kako se dodaje, ćirilica je uznemirila Pleternicu, a zapravo niko nije provjerio o kom jeziku se radi. Naime, zadaci su bili napisani na bugarskom.

Prevod ovih prilično benignih matematičkih zadataka glasi: "20 je sastavljen od brojeva .... zapišite ih" i "Povežite brojeve jedan za drugim".

“Meni su se obratili nezadovoljni roditelji i ja sam uputila taj predmet u Županiju. Oni su nadležni za školstvo, jer Grad nije osnivač ove škole. Zabrinuta sam i pitam se da li direktor dovoljno kontroliše školu kad se događaju ovakvi propusti. Zabrinuta sam i kao gradonačelnica i kao roditelj”, navela je Antonija Jozić.

Kako “Indeks” navodi, Jozićeva je članica HDZ-a od 1994. godine.

Direktor škole Hrvoje Galić inače navodi da je riječ o “glupom nesporazumu”.

“Riječ je o dodatnim zadacima. Učiteljica ih je na brzinu izvukla, odštampala, ne gledajući tekst uopšte. Iskreno rečeno, čitam ćirilicu, ali ovo ne znam da pročitam”, rekao je on.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije