Ex -Yu

Valentin Ćorić od srijede na slobodi

Valentin Ćorić od srijede na slobodi
Foto: Ilustracija | Valentin Ćorić od srijede na slobodi

ZAGREB - Valentin Ćorić, jedan od šestorice Hrvata iz BiH koje je Haški sud osudio za zločine nad Bošnjacima 90-tih godina, u srijedu će biti pušten na uslovnu slobodu nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Haški tribunal je donio odluku o Ćorićevom puštanju i on će avionom iz Amsterdama u 13.30 sletjeti u zračnu luku u Zagrebu, rekao je Hini izvor blizak Čorićevoj obrani.

Nakon što je krajem 2017. osuđen na 16 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO je ostao u sudskom pritvoru u Ševeningenu i nije bio upućen na izdržavanja kazne u neku treću državu.

"Međunarodni mehanizam za krivične sudove, nasljednik Haškog suda, odluku o Ćorićevom puštanju na slobodu trebalo bi da objavi u srijedu", rekao je izvor.

Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših funkcionera Herceg Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. tokom rata u BiH.

Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog štaba HVO generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO Valentina Ćorića i voditelja Kancelarije za zarobljeničke centre Berka Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripajanja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

Na izricanju presude Slobodan Praljak ispio je otrov i preminuo od posljedica trovanja cijankalijumom.

Predstavnici odbrana razmatraju mogućnost revizije presude pred Ujedinjenim narodima koji su bili i utemeljivači suda u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije