Ex -Yu

Većina u vrhu SNS protiv vlade sa SPS

Većina u vrhu SNS protiv vlade sa SPS
Većina u vrhu SNS protiv vlade sa SPS

BEOGRAD - Većina članova Predsjedništva SNS protivi se ulasku SPS u Vladu Srbije i taj stav su ponovili Aleksandru Vučiću, saznaju “Večernje novosti”.

Tako se prvi čovek SNS i mandatar našao pod pritiskom najbližih saradnika uoči početka pregovora o formiranju vladajuće koalicije.

Prema informacijama beogradskog lista, najglasniji u zahtjevima da se ne nastavi saradnja sa partijom Ivice Dačića su potpredsjednici SNS Nebojša Stefanović, Nikola Selaković i Zorana Mihajlović, ali i Jadranka Joksimović, Zoran Babić, Vladanka Malović...

Vjerovatno će oni vršiti još jači pritisak poslije stava potpredsjednika SPS Branka Ružića da u dijelu javnosti postoji percepcija da su socijalisti bili “otirač” Vučiću i SNS, da je on lično za ulazak socijalista u vlast, ali samo pod uslovom da se sklopi “konkretan i jasan koalicioni sporazum”.

Ružić je poručio i da o mogućim ministarskim rješenjima iz SPS, ukoliko dobiju poziv za učešće u vladi, treba da se odlučuje na Studentskom trgu, odnosno na Predsjedništvu stranke, a ne “na nekom drugom mjestu”.

Nebojša Stefanović, za “Večernje novosti”, kaže da ne vidi ozbiljne argumente zbog čega bi naprednjaci pravili koaliciju sa SPS i poručuje da je uvjeren da je apsolutna većina članova Predsjedništa protiv toga.

“To nije želja da SNS ima neko ministarsko mjesto više ili više učešća u vlasti, već reakcija na ponašanje ljudi iz rukovodstva SPS u prethodnom periodu. Kad god je bilo teško i kada su se donosile odluke koje ne donose političke poene, socijalisti su ćutali i nisu se oglašavali kada je bila neka kriza, već su puštali da teret sami nose Vučić i SNS. Da ne govorim o čestim neskrivenim napadima na Vučića, politiku koju predstavlja, ali i stranku“, naveo je Stefanović.

Dačić, uoči konsultacija kod predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, na koje je išao sa liderom Jedinstvene Srbije Draganom Markovićem Palmom, za “Novosti” je poručio da smatra da je u najboljem interesu Srbije da njegova koalicija u narednoj vladi nastavi saradnju sa naprednjacima.

- Veliki je broj stranačkih i ličnih interesa kojima ne odgovara vlada SNS i SPS-JS, ali jedan je i najveći razlog u prilog našoj saradnji - to je budućnost Srbije. Napredak nije moguć bez političke stabilnosti i mi smo spremni da tome damo doprinos i dijelimo odgovornost u skladu sa narodnom voljom. Na konsultacijama kod predsjednika iznijećemo naš dobro poznati stav, da je jasno da je na izborima pobijedila lista Aleksandra Vučića, da ona ima parlamentarnu većinu, i da je Vladina politika oličena u naše dvije liste dobila 60 odsto glasova i 160 poslaničkih mandata. To je najbolji pokazatelj povjerenja naroda i ispravnosti politike koju smo zajednički vodili - rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije