Ex -Yu

Velika Britanija pritiska Prištinu

Velika Britanija pritiska Prištinu
Velika Britanija pritiska Prištinu

Poslije Nemačke i Velika Britanija je lupila packe kosovskim političarima, zahtijevajući od njih napredak u dijalogu sa Beogradom.

Kako "Blic" saznaje iz diplomatskih izvora, upravo takvu poruku je kosovskom premijeru Isi Mustafi i predsjednici Atifeti Jahjagi prenijela baronesa Džojs Enelej, specijalna savjetnica britanskog premijera Dejvida Kamerona.

"Kameronova savetnica je prošle nedelje u Prištini jasno rekla Jahjagi i Mustafi da moraju biti kooperativniji u dijalogu s Beogradom. To, jednostavno, mora da se desi. S druge strane, Britanci su zadovoljni ponašanjem Beograda u dijalogu s Prištinom", navode diplomatski izvori.

Iste nedelje kada je baronesa Enelaj posjetila Kosovo, srpskom premijeru Aleksandru Vučiću stiglo je pismo lično od njenog šefa.

Kameron je hvalio Vučićevo liderstvo i pozdravio njegove napore da unaprijedi odnose na Zapadnom Balkanu, ističući doprinos u dijalogu s Prištinom.

Upravo su nastavak dijaloga, kompromis s Beogradom i formiranje specijalnog suda za zločine OVK tri uslova čije je ispunjenje od Prištine tražila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

(Blic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije