Ex -Yu

Vilhelm: Merkel ne donosi nove uslove

Vilhelm: Merkel ne donosi nove uslove
Vilhelm: Merkel ne donosi nove uslove

BEOGRAD - Odlazeći ambasador Njemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm vjeruje da njemačka kancelarka Angela Merkel neće u Beograd doći sa novim uslovima za Srbiju.

"Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je ključna, bez nje nema otvaranja poglavlja 35, a onda ni zatvaranja, samim tim ni napretka. Prilično sam siguran da neće biti novih uslova i dobro je što dolazi kancelarka Merkel, jer ona ne bi dolazila da ne misli da država napreduje", rekao je Vilhelm za B92.

On je podvukao da ne vjeruje da će biti novih uslova, te da je uslov jasan - primjena Briselskog sporazuma, a onda i otvaranje poglavlja.

Upitan da prokomentariše spekulacije da Njemačka razmišlja o uvođenju viza Srbiji, Vilhelm je rekao da je to nezamislivo, jer se ne mogu imati pregovori o pridruživanju sa jednom zemljom, a istovremeno da joj se vraćaju vize.

"Ako uporedim situaciju od prije tri godine, kada sam došao, mnogo je bolje - vide se pozitivne promjene, počeli su pregovori što je istorijski pomak, dijalog, Briselski sporazum... Mislim da je Srbija sada konstruktivan igrač u regionu i dosta ste radili na unapređenju odnosa među državama bivše Jugoslavije, bio je albanski premijer u Beogradu i srpski u Tirani što je takođe vrlo važno", rekao je Vilhelm.

Upitan o mogućoj posjeti premijera Srbije Aleksandra Vučića Srebrenici, Vilhelm je rekao da je to pozitivan gest i da svi narodi na ovim prostorima moraju da budu spremni da prihvate odgovornosti i krivicu.

Njemačka je, naveo je, preuzela krivicu poslije Drugog svjetskog rata, odnosno, istakao je, "istorija se mora prihvatiti".

Vilhelm je rekao i da Vlada Srbije sprovodi dobre reforme, ali da "nažalost, ekonomija još nije počela da raste".

"Deficit u prvom semestru se značajno smanjio na nivo koji je bolji nego u većini zemalja evro zone, ali to opet ne znači da ekonomija raste. Nadam se dolasku stranih invstitora, ali i da ljudi otpočinju sopstvene biznise", naveo je Vilhelm.

Iz Srbije će, kako kaže, pamtiti ljude i gostroprimstvo, a čini mu se i da više voli piće nego hranu, koja mu je "nekada prejaka".

"Volim rakiju veoma. Srpska vina su takođe veoma dobra", rekao je Vilhelm uz poruku da će se sigurno vraćati u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije