Ex -Yu

Virus Zapadnog Nila stigao u Hrvatsku?

Virus Zapadnog Nila stigao u Hrvatsku?
Virus Zapadnog Nila stigao u Hrvatsku?

OSIJEK - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) saopštio je da je virusološkom dijagnostikom potvrđeno vjerovatno postojanje zaraze virusom Zapadnog Nila kod oboljele osobe s područja Vukovarsko-sremske županije, koja je hospitalizovana u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Rezultati obrade, kako se navodi, ukazuju na vjerovatnu infekciju virusom Zapadnog Nila, a radi sigurnosti sprovode se dodatni testovi, ističu u HZJZ-u.

Dodaju da su u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije isplanirali sprovođenje protivepidemioloških mjera dezinsekcije prema epidemiološkoj procjeni vjerovatnog mjesta zaraze.

Po podacima Evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), od početka ove sezone na području zemalja EU zabilježene su 54 osobe oboljele od groznice Zapadnog Nila.

Groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus koji u prirodi kruži među pticama koje su rezervoar i primarni domaćin, a prenosi se ubodom zaraženog komarca na ljude, kopitare ili druge sisavce kao slučajne domaćine.

Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, a pojavljuje se zavisno od sezonske aktivnosti komaraca. Najčešće infekcije prolaze bez ikakvih simptoma, a u 20 odsto slučajeva se razvije manifestna bolest, sa pretežno blažim simptomima koji su slični gripu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije