Ex -Yu

Vlada Hrvatske o izjavi SNV: Nema promjene statusa manjinskih tijela

Vlada Hrvatske o izjavi SNV: Nema promjene statusa manjinskih tijela
Foto: N.N. | Vlada Hrvatske o izjavi SNV: Nema promjene statusa manjinskih tijela

ZAGREB - Vlada Hrvatske saopštila je danas da operativni programi za nacionalne manjine ne predviđaju promjenu pravnog statusa tijela srpskih, odnosno manjinskih zajednica.

"Vlada, u skladu sa svojim Programom, promoviše uvažavanje i saradnju s nacionalnim manjinama radi zaštite njihovih prava. Operativni programi za nacionalne manjine za razdoblje 2017. – 2020., koje je donijela Vlada u saradnji s izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, ne predviđaju promkenu pravnog statusa tokela srpskih/manjinskih zajednica", stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću Vlade RH, prenosi Jutarnji list.

To je hrvatska Vlada navela u odgovoru agenciji Hina, a povodom Izjave o pravima Srba u Hrvatskoj, koju je usvojilo Srpsko narodno vijeće na trećoj Velikoj skupštini održanoj prošle nedjelje.

U toj izjavi ocjenjuje se, između ostalog, da u proteklih pet godina položaj Srba u Hrvatskoj nije unaprijeđen, nego je u nizu aspekata i unazađen i u 13 tačaka navode zadaci u borbi za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena.

SNV u Izjavi navodi i da "institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće opština moraju dobiti status manjinskih samouprava".

Ranije danas predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kazala je da SNV ima pravo da postavi zahtjev za ispunjenje prava koja smatra važnima, a isto tako svako te zahtjeve ima pravo da podrži ili da ne podrži.

U saopštenju je nevedeno i da ako ispunjavanje tih zahtjeva pretpostavlja izmjene ili donošenje novih zakona, za to su nadležni vlada i Sabor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije