Ex -Yu

Vlada Hrvatske usvojila program reformi

Vlada Hrvatske usvojila program reformi
Vlada Hrvatske usvojila program reformi

ZAGREB - Hrvatska vlada prihvtila je Nacionalni program reformi za period 2016.-2019, sa četiri glavna cillja - makroekonomska stabilnost i privredna sigurnost, lakši uslovi poslovanja i bolja investiciona klima, efikasan i transparentnost javni sektor i bolje obrazovanje.

Nacionalni program usredsređen je na sređivanje stanja u penzionom i zdravstvenom sistemu i javnim preduzehcima.

Na dnevnom redu je i izmjena Uredbe o platama policijskih službenika, kojom se predlaže povećanje plata policijskim službenicima početnicima, kao i izmjena Zakona o državnim službenicima, u cilju lakšeg zapošljavanja kadra zbog efikasnijeg povlačenja EU sredstava.

U obraćanju novinarima, nakon sjednice vlade, premijer Tihomir Orešković je poručio da Hrvatska ima probleme, ali da on vjeruje da će ti problemi biti riješeni kroz reforme.

"Ključni problem je javni dug. Slika vrijedi hiljadu riječi, od 2008. počeo je rasti i to stvara veliki problem", rekao je premijer i dodao da dug iznosi skoro 87 posto BDP-a. "BDP planiramo dva posto rasta, a deficit ispod tri posto. Drugi veliki problem je stopa potencijalnog rasta. Moramo biti konkurentni susjedima", rekao je Orešković.

Uvjeren da Hrvatska može biti uspješna, premijer je kazao da je glavno pitanje dali zemlja spremna da sprovođenje reformi

" Moramo se odlučiti - ili smo za reforme ili protiv njih. Bez njih ova se loša slika neće promjeniti", rekao je Orešković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije